Coaching: met coachend leiderschap effectief teams aansturen Cover

Coaching: met coachend leiderschap effectief teams aansturen

Effectieve coaching zorgt persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen in je team. Wanneer je coachend leiding geeft, ondersteun jij je team members bij hun groei. Door mensen effectief te coachen, laat je ze succesvol zijn en het beste resultaat voor de organisatie realiseren.

Op deze pagina

Ik vertel mijn team members niet wat ze moeten doen; ik vertrouw erop dat ze dat zelf weten. Ester Koele, HR-manager bij Randstad Professional | Yacht

Wat is de toegevoegde waarde van coaching vergeleken met gewoon leiderschap?

Bij standaard leidinggeven (voor zover dat nog bestaat), ben je als manager vooral bezig met plannen, coördineren en controleren. Als coachend leidinggevende geef je de verantwoordelijkheid voor plannen, coördineren en controleren aan je team-members.

Met coaching laat je je team namelijk zelf zoeken naar oplossingen voor problemen. Jij stelt vragen om ze op weg te helpen en reikt alles aan wat nodig is om uit te blinken. Zo stuur je bij in de ontwikkeling van je team en het verbeteren van hun skillset.

Jullie reflecteren en evalueren regelmatig en je bent actief bezig met het behalen van de doelstellingen van je team. Door coaching zet je je team members dus in hun kracht. Je stimuleert autonomie en eigenaarschap, waardoor jouw team betere resultaten neerzet.

Wanneer boek je succes met coaching?

Coachend leidinggeven slaagt alleen als je collega’s gemotiveerd zijn en eigenaarschap tonen. Je team members werken zelfstandig en jij coacht vanaf de zijlijn. Heb je het idee dat je team niet 100% gemotiveerd is, dan moet je daar eerst aan werken. En soms is simpelweg verantwoordelijkheid geven al reden tot meer moraal!

Daarnaast werkt coaching alleen als er een vertrouwensband is tussen jou en je team. Als coach wil je dat mensen zich vrij voelen om aan te geven dat ze ergens tegenaan lopen, zowel zakelijk als privé. Je team moet dus weten dat jij ze faciliteert en ondersteunt. 

Met de Agile-mindset coach je een zelfsturend team in wording. Door een team zelf de verantwoordelijkheden te laten verdelen, versterk je het teamgevoel,

In 4 stappen beginnen met coachend leidinggeven

  1. Leer jezelf kennen
  2. Leer je team kennen
  3. Vergeet geplande voortgangsgesprekken
  4. Creëer openheid

1. Leer jezelf kennen

Als je coachend leiding geeft moet je weten hoe je communiceert en wat je invloed is op anderen. Hier komt een flinke dosis zelfreflectie bij kijken. Pas als je jezelf kent en weet waar je ontwikkelpunten liggen, ben je in de positie om anderen te coachen. 

2. Leer je team kennen 

Vraag naar de ambities en valkuilen van je team members. Kom erachter waar ze het meest tot hun recht komen en waar ze gelukkig van worden. Competentiemanagement is hier een slimme methode voor. Alleen zo kun je mensen écht in hun kracht zetten. Als iemand vastloopt, is het aan jou om erachter te komen hoe dit komt. 

3. Vergeet geplande voortgangsgesprekken

In een coachende rol is het belangrijk om flexibel te zijn. Zie je dat iemand niet zo lekker gaat? Neem direct de tijd voor een goed gesprek. Toon assertiviteit. Andersom moet jij ook altijd aanspreekbaar zijn als iemand ergens mee zit. 

4. Creëer openheid 

Mensen presteren het best in een vertrouwde omgeving. Het is aan jou om een plek te creëren waar ruimte is voor ontwikkeling en feedback. Ga voor open communicatie, toon oprechte interesse in anderen en stel jezelf kwetsbaar op als dat nodig is. 

Ga je gang, ik geef je rugdekking! Ester Koele

Welke skills zijn nodig voor coaching?

Coaching betekent continu aandacht geven aan je team. Je bent steeds bezig met bijsturen, overleggen, delegeren, feedback geven en ontvangen. Als coachend leidinggevende moet je de skills hebben die nodig zijn om de prestaties van je team te ontwikkelen en te verbeteren. Denk hierbij aan draagvlak creëren, delegeren en persoonlijk leiderschap

Met coaching is het ook jouw taak om een veilige omgeving te creëren om mensen te laten groeien. Inclusief leiderschap is hier een goede visie voor. Als iemand ergens mee zit kan hij/zij daarmee bij jou terecht. Hierbij zijn authenticiteit en goede communicatieve vaardigheden onmisbaar. 

En zorg voor inspiratie! Door het goede voorbeeld te geven, challenge jij je team members. Kies ervoor om in plaats van zelf te presenteren iemand anders dit te laten doen of neem een team member mee naar een meeting met het MT.

Valkuilen bij coaching aan je team

Coaching werkt uitstekend om het maximale uit professionals te halen. Maar er zijn ook valkuilen waar je rekening mee moet houden. Wij hebben ze voor je op een rij gezet, zodat jij hier je voordeel uit kan halen:

  1. Je focust op wat er fout gaat en vergeet complimenten te geven
  2. Je geeft te weinig (of geen) feedback 
  3. Je laat matige werkuitvoering te lang lopen zonder in te grijpen
  4. Je wordt een personal coach

1. Je focust op wat er fout gaat en vergeet complimenten te geven

Een autonome team member heeft geen aansturing nodig. Jij bent er alleen om te faciliteren. Maar let er wel op dat je niet degene bent, die alleen iets van zich laten horen als het fout gaat. Het is makkelijk om een geoliede machine te laten lopen, maar vergeet niet om regelmatig aan te geven hoe lekker de machine draait.

2. Je geeft te weinig (of geen) feedback 

Als een taak op een andere manier wordt uitgevoerd dan je had gehoopt, kun je ervoor kiezen om het voortaan zelf te doen. Alleen help je je team hier niet mee. Neem de tijd om uit te vragen waarom iemand het werk op deze manier aanpakt. Geef vervolgens duidelijke feedback zodat het de volgende keer wel goed gaat.

3. Je laat matige werkuitvoering te lang lopen zonder in te grijpen

Met coaching wil je dat je team members zoveel mogelijk zelf uitzoeken. Ook als je ziet dat het niet goed gaat, stel je liever vragen dan dat je bijstuurt. Maar soms is het belangrijk om toch in te grijpen. 

Bijvoorbeeld als je ziet dat een kleine hickup ineens een serieus probleem wordt door verschillende (communicatie)fouten. Het geeft je team een veilig gevoel als ze weten dat jij er bent om de boel recht te trekken.

4. Je wordt een personal coach

Een coachend leidinggevende is geen personal coach. Tuurlijk kan het zijn dat iemand minder presteert door een privékwestie. Jij bent dan een luisterend oor en maakt tijdelijke aanpassingen in iemands takenpakket. Merk je dat iemand echt vastloopt? Moedig diegene dan aan om professionele hulp te zoeken.

Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over coaching

Wat is coachend leidinggeven?

Als coachend leidinggevende laat je je team-members zelf zoeken naar de oplossing van een probleem. Jij stelt vragen om ze op weg te helpen en reikt alles aan wat nodig is om uit te blinken. Ondertussen help je ze bij het ontwikkelen en verbeteren van hun skillset.

Hoe kan Yacht mij helpen bij coachend leiderschap?

Yacht biedt trainingen, maar ook opdrachten die jou uitdagen. Zo blijf je continu bezig met leiderschapsontwikkeling. Je consultant helpt om de juiste stappen te zetten die jouw carrière naar de next level tillen.