Met een presentatie die top-notch is, sluit je een project maximaal af, breng jij je boodschap overtuigend over en zet je jezelf op de kaart. Hoe leer je succesvol presenteren, hoe werkt storytelling en wat moet je doen om de directie te overtuigen van een buy-in? Overtuigend presenteren is een skill die jou je hele carrière succes brengt. Daarom alle relevante presentatietechnieken en -tips die jou als ambitieuze professional verder brengen.
Presenteren is cruciaal voor professionals die het maximale uit hun carrière willen halen. Professional Claudia van der Veer deelt haar ervaring in deze 1 Minute Masterclass om jou vooruit te helpen.
Presenteren maakt of breekt een project, plan of opdracht. Met een goede presentatie bereik je de volgende stap. Een matig plan met een gelikte presentatie kan namelijk zomaar worden aangenomen en een fantastisch project kan ondersneeuwen door een matige eindpresentatie. Een overtuigende presentatie straalt vertrouwen uit, inspireert mensen en versterkt het teamgevoel binnen een groep.
Presenteren is goed voor:
Bij elke presentatie gebruiken professionals een aantal technieken om de aandacht van het publiek van het publiek. Denk aan:
Een presentatie die blijft hangen, is meer dan een opsomming van feitjes en resultaten. Met storytelling breng je jouw presentatie tot leven. Hoe maak je van jouw presentatie een verhaal? Storytelling draait om identificeren met een persoon.
Filmreeksen als Star Wars (Luke Skywalker), The Hunger Games (Katniss Everdeen) en Harry Potter hebben allemaal een hoofdpersoon, die voor conflicten en uitdagingen komt te staan. Door deze gebeurtenissen zie je de held een karakterontwikkeling doormaken. Dit maakt situaties herkenbaar. Hoe pas je dit toe op jouw presentatie? Je presentatie hoeft geen episch avonturenverhaal te worden, wél moet je deze drie hoofdingrediënten gebruiken voor je verhaal. Wie is de held van jouw verhaal?
Er zijn verschillende soorten presentaties en bij al deze vormen van presenteren moet je met verschillende zaken rekening houden. We zetten alle soorten op een rij met daarbij de belangrijkste kenmerken:
Heb jij toestemming nodig van de directie of het managementteam (mt) voor een project dat je wilt doen? Dan moet je jouw leidinggevenden zien te overtuigen. Een buy-in krijg je door een goede pitch voor te bereiden. Dat doe je door dit stappenplan aan te houden:
Tijdens het presenteren moet je letten op drie dingen: je houding, positie en ademhaling. Om met die laatste te beginnen: houd je rust tijdens het spreken door vanuit je buik adem te halen. Dat betekent diep in- én uitademen. Zo gaat er meer zuurstof naar je hersenen, waardoor je scherper blijft en het maximale uit je presentatie haalt.
Daar komt bij: wanneer je goed vanuit je buik ademt, ga je automatisch rechtop staan. Zo neem je vanzelf een rustige en zelfverzekerde houding aan. Een rustige houding straalt expertise uit en wekt zo vertrouwen bij je publiek. En let op je positie. Maak oogcontact en sta niet per ongeluk met je rug naar het publiek toe.
Bij de voorbereiding van je presentatie draait het om drie dingen: het vaststellen van de boodschap die je wilt overbrengen, de onderwerpen daarbij op een rij zetten en de storyline erbij bedenken.
Met een duidelijke structuur zorg je ervoor dat de mensen in de zaal jouw verhaal makkelijk kunnen volgen. Dat doe je niet alleen door een logische opbouw in je verhaal te zetten, maar ook door je publiek mee te nemen in deze opbouw. Dat doe je door:
Een goede inleiding zorgt ervoor dat je publiek zin krijgt in je presentatie. Zorg er daarom voor dat je met je intro duidelijk maakt wat je wilt bereiken en de interesse opwekt. Met deze tips maak je de inleiding van je presentatie catchy:
Hoe sluit je een presentatie af? Ook daarvoor zijn een aantal manieren:
Geniet even van je applaus en neem het in ontvangst. Welverdiend! Zorg er ook altijd voor dat je laatste slide van je presentatie de tekst: ‘Vragen?’ bevat. Zo nodig je mensen uit om vragen te stellen en nog verder te discussiëren over je bevindingen.
Naast PowerPoint zijn er nog een aantal andere programma’s waarmee je mooie presentaties bouwt. Denk aan:
Zo voorkom je dat mensen direct afhaken. Vermijd deze openers: