‘Ik wens je veel personeel toe.’ Een belegen grapje om beginnende ondernemers een hak te zetten. Tegenwoordig een utopie in de uitvoering bovendien, aangezien de arbeidsmarktkrapte aanhoudt. Die nam in het eerste kwartaal iets af, maar met 110 vacatures per 100 werklozen is de spanning nog steeds (te) hoog. Grip op inhuur blijft daarom een actueel thema voor onze jaarlijkse kennissessie, waar wij van Yacht samen met onze klanten en prospects al een decennium lang de personele uitdagingen van deze tijd fileren. Dit jaar hebben we op een broeierige 14e mei ‘Grip op inhuur binnen total talent management’ als uitgangspunt genomen.
Volmondig ja!
Naast de razernij op de A2 vinden we in The Wall ter hoogte van Utrecht de beschutting van Liemés. Bijna tachtig gasten trappen hier af met een verse lunch en de eerste conversaties. Dan beweegt de groep naar de centrale ruimte voor de plenaire kick-off. Tim Meijer (client solutions manager YIS/YEM) toont tijdens het openingswoord een grote foto van zijn huwelijksaanzoek, nu een paar maanden geleden. De connectie met het onderwerp van de dag? “Voor mij was het echt een grote stap om haar te vragen. Spannend ook. Je wil toch dat ze volmondig ja zegt! En precies dat gunnen wij jullie ook, als jullie na vandaag aan de slag gaan met alle opgedane kennis. Een volmondig ja van de interne organisatie, ongeacht of je grip op inhuur zelf wilt organiseren of het uitbesteedt aan een externe partner.”
Ontslagvrije samenleving
Arbeidsmarktdeskundige Marjolein ten Hoonte (auteur van het boek ‘Kunnen we het even over werk hebben?’) neemt het stokje over. “Ik houd mij exclusief bezig met de wereld van werk. En daar is echt wat aan de hand. Daarin speelt u als change manager een belangrijke rol.” Haar boodschap is niet alarmerend, al roept ze nadrukkelijk op tot actie. “Grip op inhuur is een beeldschoon gekozen titel voor dit symposium. Ik zou het nog breder willen trekken: mensen willen via grip op hun werk, grip op hun geld en grip op hun leven. Werk is zó bepalend; je zou ons een ontslagvrije samenleving gunnen.” In een ideale wereld bestaan volgens Marjolein geen werklozen meer. Hoogstens werkzoekenden die altijd hun weg terugvinden naar de arbeidsmarkt. “We hebben de neiging om arbeid vanuit organisatieperspectief te bekijken. Ik doe een oproep om dat juist vanuit het menselijke perspectief te doen, al vraagt dit wellicht om een salto in uw hoofd. De komende vijftig jaar gaan niet over recruitment, die gaan over de organisatie van arbeid. U bepaalt de toekomst van de arbeidsmarkt.”
Heden en toekomst
Lang tijd om te mijmeren over deze profetische woorden is er niet. De paneldiscussie met de vier dagsprekers (zie kader hieronder voor nadere introductie) over heden en toekomst van werk wacht. Met vijf pittige stellingen zet Marjolein de specialisten op scherp. Bijvoorbeeld: ‘Centrale inhuur tast de autonomie van inhurende managers aan’. Waar de één centrale inhuur juist als faciliterend, ondersteunend en activerend ziet, ervaart de ander dat inhurende managers zich wel degelijk gepasseerd kunnen voelen, wanneer zij voorafgaand niet goed zijn meegenomen in de besluitvorming rondom het nieuwe inhuurproces. Of de stelling ‘Technologie wordt het onderscheidende vermogen en vervangt de mens’. Een heikel maatschappelijk thema, waarover hier vandaag ondanks nuanceverschillen vooral eensgezindheid heerst. Ja, innovatieve basistechnologie is onmisbaar voor efficiënte wervingsprocessen en ja, menselijke interactie blijft uiteindelijk de bepalende factor.
Na het plenaire gedeelte gaat de groep uiteen voor vier workshops, waarvan iedere deelnemer er twee bezoekt:
- Drechtsteden > Thaira Koppelaar (Teammanager Recruitment en Leren & Ontwikkelen | Strategisch Adviseur Arbeidsmarkt) over hoe een jarenlang partnership leidt tot optimalisatie van het totale recruitment.
- Eneco > Lars Helmond (Manager Recruitment) en Jessica Verhoef (Senior Recruiter Inhuur & Corporate Recruitment) over hoe Eneco grip heeft gekregen op de externe populatie en hoe zij zich continu blijven ontwikkelen.
- LeasePlan en ING > Micha Lekawael (Head of Talent Acquisition | Strategic Consultant) deelt zijn praktijkervaringen over hoe hij gewenste veranderingen binnen bijvoorbeeld grip op inhuur en total talent management met zijn stakeholders communiceert.
- Provincie Fryslân > Ellen Kools (HR Business Partner | Loopbaanadviseur | Coach | SPA & PPA professional) over haar succesvolle zoektocht naar een integrale aanpak van inhuurmanagement.
Het gaat te ver om hier de dynamiek en de chemie van de meetings te beschrijven. Of om alle kennis en ideeën te delen die onze gasten van en met elkaar hebben opgedaan. Wel ontdekken we tijdens de borrel met de deelnemers vijf overkoepelende elementen, die hen aan het denken hebben gezet:
- Veranderende wet- en regelgeving (onder andere de onduidelijkheid over zzp-wetgeving);
- De keuze van het inhuurmodel (doen we het zelf, doen we het samen, doen we het met een MSP of Broker);
- Kostenbeheersing (mede door inflatie);
- De talentstrategie als geheel (Total Talent Management);
- Inzicht in de inhuurpopulatie.
In de whitepaper die we na de zomervakantie met de aanwezigen zullen delen, geven we overigens uitgebreid inhoudelijk aandacht aan de workshops. Deze editie gemist en toch behoefte aan de whitepaper? Laat het ons weten, dan sturen wij die op.
Kakafonie
Zoals elk jaar sluiten we ook deze editie ludiek af. In 2023 was dat met het immense, getekende beeldverslag van Rolf Resink. Dit jaar brengt Barbara Breedijk ons in liederlijke sferen, met ons door haar gecomponeerde nieuwe lijflied. Het refrein ‘Grip, grip, grip op inhuur, het ontzorgt en wordt onze tweede natuur’ staat voorgoed in ieders geheugen gegrift. Ze spoort de zaal aan om vooral te verbinden. “Praat met je buurman. Wat neem je mee van deze dag? Wat ga je in praktijk brengen?” Het duurt even voordat de zaal doorheeft dat het haar menens is. Dan draaien massaal de hoofden, zoeken ogen elkaars gelijken en vult een kakofonie van geluid de ruimte. Handen worden geschud, ideeën uitgewisseld, connecties gemaakt. Dit wil je niet missen volgend jaar.