Daadkracht is essentieel om je doelen te bereiken. Niet iedere professional is uit zichzelf even daadkrachtig, wél is iedereen in staat om daadkrachtig te werken. Deze competentie kan je trainen. Net als het vermogen om daadkrachtig over te komen. Over 3 minuten weet jij precies hoe je doortastend en overtuigend te werk gaat.
Werken met daadkracht helpt je om doortastend en slagvaardig te zijn. Je hebt vertrouwen in je plan, twijfelt niet en gaat voortvarend aan de slag. Hierdoor krijg jij meer gedaan en sta je achter het werk dat je oplevert. Daadkracht zorgt ervoor dat jij knopen doorhakt en daardoor jouw carrièredoelen sneller bereikt.
Deze 4 elementen zijn de basis van professionele daadkracht:
Met goede zelfkennis ken jij jouw sterktes én valkuilen. Dit bereik je door middel van zelfreflectie. Zo weet je dus waar jij goed in bent en hoe je jouw capaciteiten het effectiefst inzet. Ook realiseer je je goed waar jouw aandacht vooral niet naartoe moet gaan. Dit zorgt ervoor dat je energie stopt in zaken die renderen.
Een sterke visie zorgt voor een duidelijk persoonlijk doel en wakkert je ambitie aan. Als jij weet hoe je de zaken graag aanpakt en voor ogen hebt hoe werkprocessen anders en beter kunnen, ben je goed in staat duurzame beslissingen te nemen. Langetermijnvisie is dus een belangrijke eigenschap van daadkrachtige professionals.
De manier waarop jij doelen stelt, bepaalt deels je daadkracht. Twee vragen zijn hierbij van belang: passen de doelstellingen bij jouw visie en zijn ze realistisch? De ambities die je voor jezelf en je organisatie stelt, moeten passen bij jouw visie en overtuigingen. In dat geval ben je intrinsiek gemotiveerd om ze te realiseren. Door reëel te zijn over je doelstellingen, is de kans daarnaast veel groter dat ze werkelijkheid worden.
Om daadkrachtig te werk te gaan heb je naast een sterke visie en ambities ook de juiste skillset nodig. Met goed ontwikkelde vaardigheden krijg je werk beter en sneller gedaan. Succesvolle professionals volgen regelmatig opleidingen en ontwikkelen hun skills, zodat zij daadkrachtig blijven bouwen aan hun carrière en zo steeds grotere impact maken.
Daadkrachtige professionals zijn niet per se extraverte personen. Daadkracht draait om doortastend handelen en je plannen efficiënt uitvoeren. En bijvoorbeeld niet om de grootste mond hebben in een discussie. Als denken en doen goed in balans zijn, vergroot dat jouw vermogen om daadkrachtig te zijn. Introverte personen zijn daarom even goed in staat om daadkrachtig te handelen. Zij nemen over het algemeen meer de tijd voor het bepalen van hun aanpak, waardoor hun uiteindelijke plan daardoor vaak veel resultaat oplevert.
Door daadkracht over te komen, realiseer je vooruitgang. Je pitcht bijvoorbeeld succesvol het plan waar je maanden aan hebt gewerkt. Jouw sterke indruk beïnvloedt hoe je collega’s tegen je ideeën aankijken. Zo ontwikkel je deze human skill:
Veel van onze communicatie is non-verbaal. Gebruik dit in je voordeel. Je lichaamstaal kan je inzetten om daadkrachtig over te komen. Sta hiervoor stevig met beide voeten op de grond, maak jezelf groot en trek je schouderbladen naar achteren. Deze houding zet je presentatie kracht bij.
Neem de tijd om na te denken over de juiste woorden. Zo komt de essentie van je verhaal sterker over. Als je snel spreekt, wekt dit de indruk dat je nerveus bent. Hierdoor blijven jouw punten en voorstellen minder goed hangen. Spreek langzaam om je boodschap helder over te brengen.
Natuurlijk is het ook essentieel dat je verhaal inhoudelijk klopt. Doe daarom vooraf altijd research. Als je een plan ondersteunt met feitelijke informatie komt het krachtiger over en laat je zien dat je goed voorbereid bent.
Houd vertrouwen in je eigen plan. Dat je het presenteert betekent dat je er goed over hebt nagedacht en erachter staat. Zorg dat dit ook zo overkomt en licht met zelfvertrouwen je bevindingen toe. Als jij overtuigd bent van je voorstel en dit zonder aarzelen uitlegt, is de kans groot dat anderen ook in jouw visie gaan geloven.
Ga concreet aan de slag om je daadkracht te vergroten met deze 5 tips:
Het hebben van een groter doel helpt jou om je daadkracht te vergroten. Als jij weet wat je wilt bereiken en waarom, blijf je gedreven.
Deel jouw grotere doel op in tussentijdse, realistische doelstellingen. Zo maak je concreet voor jezelf hoe je jouw ambities waar maakt. Ook boek je hierdoor tussentijdse successen en voorkom je dat je jouw drive verliest om je grotere doel te behalen.
Realiseer je een tussentijdse doelstellingen niet, evalueer dan en bepaal de mogelijk oorzaken. Bepaal of je doelstelling realistisch was en kijk kritisch naar de uitvoering. Anticipeer en neem gerichte actie naar aanleiding van je conclusies, zodat je de volgende keer je doel met succes behaalt.
Daadkrachtig te werk gaan, betekent een goed besef hebben van je kwaliteiten én je valkuilen. Focus je op je kwaliteiten en zet deze in om jouw doelen te realiseren.
Doelen realiseer je niet alleen. Mis je een bepaalde skill die je nodig hebt om jouw ambitie waar te maken? Ga dan de verbinding aan en bundel jouw talent met andere professionals. Neem contact op met collega’s of schakel een community in van professionals in jouw vakgebied.
Daadkrachtig zijn draait om doortastend handelen en efficiënt te werk gaan. Hierbij is het belangrijk dat denken en doen in balans is. Dat betekent: een plan uitdenken en op basis daarvan in actie komen.
Doelen en subdoelen helpen jou bij het vergroten van je daadkracht. Stuur meteen bij als een doel niet haalbaar blijkt. Ken daarnaast je eigen kwaliteiten en weet wanneer je verbinding moet leggen en om hulp moet vragen.
Je communiceert daadkrachtig door te letten op je lichaamstaal, woordgebruik en de inhoud van je boodschap. Dat betekent een krachtige houding aannemen, woorden en zinnen gebruiken die zekerheid uitstralen met daarbij een boodschap die feitelijk en rationeel is.
Een voorbeeld van daadkrachtig zijn is de knoop durven doorhakken voor een bepaald plan van aanpak. Je hebt alle voor- en nadelen afgewogen, nu is het tijd om niet langer te wachten en in actie te komen.