Pushing horizons is de nieuwe slogan van Yacht. Het is niet uitgesloten dat de bedenkers geïnspireerd zijn geraakt door ambitieuze en gedreven young professionals als Jules Claessens en Nina Rusch. Uitdagingen aangaan, jezelf ontwikkelen, grenzen verleggen: het zit in het DNA van het tweetal. Het gesprek met hen draait dan ook vooral om ambitie en persoonlijke groei.
Buiten je comfortzone durven treden
Nina komt meteen to the point: “In mijn ogen moet je als professional continu nieuwe paden verkennen en buiten je comfortzone durven treden. Door nieuwe ervaringen op te doen, door nieuwe ideeën tot leven te brengen, leer je en kom je verder. Ik vind het belangrijk om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Door met beide ogen de wijde wereld in te kijken, ga je kansen zien en krijg je geen tunnelvisie.”
In het buitenland aan de slag
De wijde wereld is voor beide van toepassing. Jules is nu planner bij Thermo Fisher, een grote Amerikaanse leverancier van onder meer wetenschappelijke instrumenten. “Ik ben als planner een spin in het web, waarbij de combinatie van werkzaamheden me zeer aanspreekt. Mijn communicatieve vaardigheden kan ik heel mooi combineren met mijn skills om problemen te analyseren en op te lossen”, vertelt Jules, verantwoordelijk voor de productieplanning van een aantal onderdelen van zeer specialistische microscopen.
Jules heeft de opleiding International Business aan de Universiteit Maastricht gevolgd, met aansluitend een master in supply chain management. “Onderdeel van de studie was de mogelijkheid om een half jaar te studeren in het buitenland. Dat heb ik in Singapore gedaan. Mijn wens is om in de toekomst nog een paar jaar in het buitenland aan de slag te gaan.”
Niet kiezen voor makkelijkste weg
Buitenland en Nina kunnen eveneens in één adem worden genoemd. Allereerst omdat ze in Duitsland is geboren en voor een belangrijk deel getogen is. Maar ook omdat ze tijdens haar middelbareschooltijd een jaar in Amerika doorbracht en voor haar vervolgstudie naar Nederland is verhuisd. “In 2013 ben ik op de Universiteit Twente in Enschede gestart met de studie Technische Bedrijfskunde. Na afloop heb ik de master Industrial Engineering & Management gedaan. En om mijn buitenlandse verhaal nog verder aan te vullen: ik ben tijdens mijn minor voor mijn stage drie maanden naar Cambodja geweest. Het onderstreept mijn uitgangspunt en mijn ambities, ik wil letterlijk en figuurlijk grenzen verleggen en kies daarbij nooit voor de makkelijkste weg. Zo herinner ik me nog de start van mijn studie in Enschede. Om mijn bachelor te mogen doen moest ik binnen vijf weken de Nederlandse taal op een bepaald niveau beheersen. Ik dacht dat doe ik wel even. Maar toen ik begon was het toch wel spannend. Het was moeilijker dan ik me in eerste instantie realiseerde.”
Lean Green Belt afgerond
Uitdagingen aangaan, uitgedaagd worden, Nina en Jules gaan ze niet uit de weg. Het werpt zijn vruchten af. Ze merken dat ze door deze instelling mooie stappen zetten in hun persoonlijke ontwikkeling. Jules: “Wat ik in mijn eerste jaren op de werkvloer vooral heb ontwikkeld is mijn overtuigingskracht. In de eerste fase liet ik me minder gelden, maar al snel heb ik geleerd om mijn mening te geven. Ik ben overigens niet iemand die zomaar iets roept. Ik wil eerst weten hoe iets in elkaar steekt, voordat ik er iets over zeg. Ik wil gefundeerd voor de dag komen.”
Onlangs heeft Jules de opleiding Lean Green Belt afgerond. “Bij mijn eerste twee opdrachtgevers was ik veel met projectmanagement bezig. Dan is het belangrijk dat je de skills ontwikkelt die je helpen om zo efficiënt mogelijk te werken. Tijdens de opleiding is ingezoomd op diverse technieken om verspilling van tijd, middelen en kosten tegen te gaan.”
Ontwikkelen brede basis
Nu bij Thermo Fisher, zijn derde opdrachtgever, heeft Jules volop aandacht voor de ontwikkeling van zijn managementskills. “Ik wil daarnaast weer nieuwe ervaringen opdoen qua bedrijfsprocessen en -cultuur. De drie opdrachtgevers die ik tot nu toe heb gehad zijn heel divers; dat is ook echt een bewuste keus. Zo kijk je in meerdere keukens en ontwikkel je een bredere basis. Ik vind het belangrijk om van veel zaken iets te weten voordat ik leiding ga geven.”
Young Professional Program Yacht Connect
Een brede basis leggen voor de toekomst, het hadden ook de woorden van Nina kunnen zijn. In dat licht kan in ieder geval het volgen van het zogeheten Young Professional Program Yacht Connect worden gezien. Het twee jaar durende programma heeft Nina net afgerond. “Tijdens elke sessie stond een specifiek thema op de agenda, waarbij er veel ruimte was voor intervisie. Een van de deelnemers legt een actueel vraagstuk of probleem op tafel, de rest reageert daarop. Die problematiek vertaal je automatisch naar je eigen werkzaamheden en handelen. Loop ik hier ook tegenaan? Hoe ga ik daarmee om of hoe zou ik daarmee moeten omgaan? Bewust en onbewust ben je zo bezig om je als professional en als mens te verbeteren.”
Na afronding van het traject is Nina gevraagd om bij het programma betrokken te blijven. “Als je het zelf hebt doorlopen, ben je toch een meerwaarde voor de verdere verbetering van het programma”, zo geeft Nina aan, die net haar opdracht als interim manager op de planningsafdeling bij Johma heeft afgerond. Dagelijks leert ze hoe ze teams nog beter kan aansturen, dagelijks ontwikkelt ze haar mensenkennis verder. “Je leert op school wel dat je mensen moet meenemen in de verbeterslagen die je maakt als bedrijf. Maar hoe je dat aanpakt, dat leer je pas echt op de werkvloer. Je wordt geconfronteerd met de dynamiek tussen mensen, met het feit dat iedereen anders is. Daar situationeel mee omgaan, mensen op de juiste manier benaderen om ze mee te krijgen, dat moet je in de praktijk leren. En dat gaat met vallen en opstaan. Helemaal niet erg. Van iedere ervaring leer je.”
Feedback krijgen en in de spiegel kijken
Leren doe je in de ogen van Jules en Nina zeker ook van feedback van je leidinggevenden of andere ervaren mensen in je omgeving. “Ik vraag aan het eind van een opdracht ook altijd zelf: wat kan ik verbeteren? En: in welke situatie had ik anders moeten acteren?”, vertelt Nina, terwijl Jules instemmend knikt.
De passie voor het verbeteren van jezelf, bedrijfsprocessen en het helpen van mensen deelt Jules volledig met Nina. “Mijn ambitie is om in de toekomst een leidinggevende functie te bekleden in Supply chain management. Ik durf te stellen dat ik een mensenmens ben, dat ik graag mensen verder help. Dat wil ik in de toekomst ook op de werkvloer vanuit een leidinggevende rol doen. Maar stap voor stap, eerst nu laten zien dat ik in mijn huidige functie van waarde ben. Als je dat doet, komen de kansen voor de gewenste vervolgstap vanzelf, daar ben ik van overtuigd”, aldus Jules, waarna Nina geheel in stijl van het verhaal afsluit met: “Ik kijk bij een vervolgstap altijd in de spiegel: welke verwachtingen die bij deze functie horen kan ik al waarmaken, en welke nog niet? Op welke vlakken moet ik me verder ontwikkelen? Zo leg ik niet alleen de lat steeds op een uitdagende hoogte, maar zo kom ik ook telkens een stap verder.”