Wie Yacht zegt, zegt persoonlijke ontwikkeling. Professionals kunnen hier rekenen op een grote diversiteit aan mogelijkheden om vakinhoudelijk en als mens te groeien; van seminars en trainingen tot opleidingen en netwerken. Heel veel waarde hecht Yacht daarnaast aan intensieve persoonlijke begeleiding. Commercieel managers Patricia Lip en Caroline Verkade zijn dan ook dagelijks met veel plezier aan de slag met hun professionals. Twee gedreven dames met een verhaal dat bol staat van pushing horizons en carrière maken door te breken met conventies.
Ondersteunen achter de schermen
Of hun rol als commercieel manager is veranderd in de voorbije jaren? Zeker, zo benadrukken Patricia en Caroline eensgezind. Patricia: “Onze tijd en aandacht gaan meer dan ooit uit naar onze professionals. Onze rol is hen laten groeien; ze in hun kracht zetten, zodat ze de gewenste meerwaarde leveren bij de opdrachtgevers. Door deze focus hebben wij als manager nu minder klantcontact. In plaats daarvan zijn we veel meer achter de schermen actief met het ondersteunen van de professionals om in alle opzichten zelfstandig de opdracht te vervullen.”
Op het lijf geschreven
De HR-verantwoordelijkheid op het vlak van persoonlijke ontwikkeling ligt inmiddels dus volledig bij de commercieel managers van Yacht. Caroline begeleidt tientallen Engineering-professionals en Patricia doet hetzelfde binnen het vakgebied IT. Wie met de beide dames spreekt, merkt het meteen: het centraal stellen van de mens, het helpen bij persoonlijke groei, het is ze op het lijf geschreven. “Het geeft mij heel veel voldoening als ik zie dat iemand over meerdere jaren een positieve ontwikkeling doormaakt. Het meedenken over iemands loopbaan en de professional helpen bij het realiseren van zijn of haar ambities, dat geeft mij energie”, vertelt Caroline. Patricia knikt instemmend. Het hadden ook haar woorden kunnen zijn. “Als ik merk dat ik daadwerkelijk bijdraag aan iemands ontwikkeling, als het zichtbaar resultaat geeft, dan word ik daar echt gelukkig van”, voegt ze ter onderstreping toe.
Herkennen en erkennen ontwikkelingspunten
Patricia wil naar eigen zeggen graag ‘het luikje bij mensen vinden voor het herkennen en erkennen van persoonlijke ontwikkelingspunten’. “Ik probeer via vragen en doorvragen altijd te achterhalen waar mensen in hun kracht zitten. En wat ze energie geeft. Of juist niet. Voor de professional is het heel belangrijk om daar transparant over te zijn, om jezelf kwetsbaar op te stellen. Gewoon zelf aangeven waarin je goed en minder goed bent, zodat die punten met sparring, training en coaching kunnen worden beetgepakt. Het gaat er immers om dat jij als professional bij je opdrachtgever van meerwaarde bent. En dat kan alleen maar als je zelf weet waarin je wel en niet goed bent, natuurlijk op voorwaarde dat je jezelf continu wilt blijven ontwikkelen.”
Tijdig nieuwe opdracht belangrijk
Jaarlijks vinden met de professionals zogeheten startgesprekken plaats. Caroline: “Je gaat met elkaar het gesprek aan over vragen als: waar sta je en wat wil je? Maar ook: wat zijn de ontwikkelingen binnen je vakgebied? De antwoorden vormen vervolgens de basis voor iemands persoonlijke ontwikkeling. Waarbij we ook continu samen bekijken wat een mogelijke vervolgopdracht kan zijn. En wat nodig is om daar een goede invulling aan te geven.”
Patricia en Caroline benadrukken daarnaast hoe belangrijk het is voor professionals om tijdig een nieuwe opdracht aan te gaan. “Dat kan een nieuwe opdracht bij een andere opdrachtgever zijn, maar je kunt ook denken aan nieuwe impulsen bij de bestaande opdracht. Nieuwe uitdagingen en nieuwe omgevingen zorgen ook weer voor een nieuwe leercurve. Je blijven ontwikkelen is belangrijk voor Yacht en de opdrachtgevers, maar zeker ook voor jezelf”, aldus Caroline.
Een verhaal van halen en brengen
Bij de persoonlijke begeleiding vormen de Yacht-kernwaarden deskundig, daadkrachtig en verbindend een belangrijk uitgangspunt. Patricia: “Die zijn de basis bij alles wat we doen op het gebied van training en coaching. Met als doel dat de professionals op het terrein van deze waarden in hun handelen en gedrag zelfstandig worden en proactief zijn. Wat je als coach en begeleider wilt is dat professionals zelf in de lucht komen met vragen. Dat ze de verbinding zoeken, om maar eens aan een van de kernwaarden te refereren. We zien graag dat ze zelf bij collega’s aankloppen voor het halen van kennis. Maar ook in omgekeerde richting: dat ze op eigen initiatief collega’s laten profiteren van hun kennis en ervaring. We willen dat het een verhaal van halen en brengen is.”
Zinvolle loopbaanbegeleiding
Als het op de performance aankomt is goed verwachtingsmanagement erg belangrijk, zo stelt Caroline. Eerlijk, realistisch en helder zijn over wat wel en niet mogelijk is: het is essentieel in haar ogen. Patricia kan dit enkel beamen. Caroline verduidelijkt haar verhaal aan de hand van een onlangs gehouden tevredenheidsonderzoek onder Yacht-professionals. “De uitkomsten waren ronduit positief, maar op twee punten was de score onder mijn mensen net iets minder goed. In vergelijking met anderen voelden ze zich minder onderdeel van een netwerk en ze oordeelden minder positief over de zinvolle loopbaanbegeleiding van Yacht. Ik ben daarover in gesprek gegaan met mijn professionals. Wat betekent onderdeel van een netwerk zijn voor hen en wat vinden ze belangrijk bij loopbaanbegeleiding? Ik kreeg zo heel concreet op tafel wat de verwachtingen zijn. Belangrijk is dan dat je vervolgens klip-en-klaar bent over wat je wel en niet kunt realiseren. Je moet eerlijk zijn over de resultaten die ze kunnen verwachten naar aanleiding van wat is besproken. Anders creëer je in het vervolgtraject enkel teleurstellingen.”
Herkenbaar in de ogen van Patricia, die op het vlak van verwachtingen en resultaten ook zeker moet denken aan jonge professionals die net van school komen. Patricia: “Ze hebben een bepaald beeld van hun toekomst, soms met een gevoel dat ze alles al kunnen. Ik vind het belangrijk dat ze in de eerste jaren een diversiteit aan opdrachten bij verschillende opdrachtgevers oppakken.” Caroline vult aan: “Je moet flexibel zijn, leergierig. Door in diverse keukens te kijken ontdek je het beste wat je kunt en wat je echt leuk vindt, en kun je veel beter richting geven aan je loopbaan. Niet zelden blijkt dat de eerder geplaatste stip aan de horizon toch verschuift en dat iemand na vijf of tien jaar op een heel andere plek zit dan logisch zou zijn volgens de studierichting. Het coachen van het proces van ontdekken en ontwikkelen geeft veel voldoening.”
Geweldig om mensen te zien groeien
Beide kunnen ze inmiddels putten uit tal van succesvolle praktijkvoorbeelden. Zo herinnert Patricia zich de begeleiding van een professional die bij een gemeente een opdracht vervulde. “In gesprekken met hem merkte ik dat hij ook zaken op bestuurlijk niveau oppakte, zonder zich daarvan bewust te zijn. Op heel enthousiaste wijze vertelde hij daarover, maar doorschakelen naar een eigen opdracht op bestuurlijk niveau bleek vers twee. Het kostte me enkele maanden van motiveren en overtuigen. We hebben meerdere gespreken gevoerd. Waar loop je tegenaan, wat belemmert jou om de vervolgstap te zetten? En hoe kunnen we die belemmeringen beetpakken? Die vragen kwamen op tafel. Uiteindelijk waagde hij de sprong, met een hele mooie nieuwe opdracht bij Ahold. Hij heeft me vervolgens wel drie keer bedankt. Ik vind het gewoon geweldig om mensen zo te zien groeien dat ze hun angsten overwinnen. En om daarmee te laten zien dat het vak van detachering voor groei en ontwikkeling staat. Een prachtig voorbeeld van pushing horizons.”
Nooit te oud om te leren
Het is slechts één voorbeeld van alle praktijkcases die Patricia inmiddels rijk is. Net als Caroline, die ook aan de hand van een mooi voorbeeld illustreert wat Yacht bedoelt met pushing horizons. En met: carrière maken door te breken met conventies. Caroline: “Ik heb het over iemand die al tientallen jaren meedraait, en die ik al heel wat jaren begeleid. Een professional die actief is in de civiele techniek. Ik ga nu terug naar ongeveer 2010, toen hij vastliep omdat er in zijn vakgebied nog maar weinig werk was. We zijn met elkaar aan tafel gegaan en ik heb heel eerlijk aangegeven dat het voor hem wellicht beter was om zijn horizon te verbreden. Hij is vervolgens ook daadwerkelijk in een andere rol aan de slag gegaan. En hij heeft een hbo-opleiding verkeerskunde via Yacht gevolgd. Momenteel heeft hij bij een lokale overheid een opdracht als verkeerskundige. Het is mooi om op dat traject terug te kijken, om te zien hoe iemand zijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt vergroot door buiten de kaders te denken. Het geeft voldoening om iemand daarbij te faciliteren. Deze persoon vormt voor mij bovendien het levende bewijs van het gezegde: je bent nooit te oud om te leren.”