“Doordat ik bij Yacht verschillende opdrachten doe, leer ik veel, maar breid ik ook mijn netwerk uit.” Juist dat netwerk zet interim-professional Raymond Lochtman in om beweging in zijn carrière te realiseren. “De rol die ik nu als adviseur Riool, Water en Klimaatadaptatie bij de gemeente Tilburg en de gemeente Heeze-Leende vervul, bestond 10 jaar geleden nog niet. Mijn kennis kan ik hierdoor niet vergroten met specifieke opleidingen. Die zijn er nog niet. Wat ik wel heb, is de community van Yacht.”
Vast in dienst of interim blijven werken?
Raymond start bij Yacht in 2018. Na een aantal interim-opdrachten vraagt zijn opdrachtgever bij de gemeente of hij bij hen in vaste dienst wilt. Na veel wikken en wegen, besluit hij het aanbod te accepteren. Achteraf bleek dat geen goede zet. “Na het eerste jaar werd mijn contract opeens niet verlengd. Ik zou niet in het team passen, terwijl ik in totaal al ruim drie jaar in dat team werkte. Ik vond het maar een gek verhaal.”
Omschakelen en door
Als echte interimmer schakelt hij direct om. “Ik heb gelijk Frank, mijn contactpersoon uit mijn netwerk bij Yacht, een appje gestuurd. De volgende dag zaten we om de tafel en kreeg ik het aanbod om terug in dienst te gaan. “Dat is gewoon geweldig. Je weet dan toch dat je eerder goed werk heb geleverd voor Yacht.”
“Yacht is voor mij dan ook een opening naar heel veel leuk werk”, gaat hij verder. “De recruitment-consultants hebben vaak voorinformatie over hoe de openstaande functies eruit zien. Hierdoor hoef je niet te twijfelen of een opdracht wel echt is wat je wilt en zoekt. Daarnaast kan je gewoon zeggen ‘ik wil dit of dit werk doen’ en dan gaan zij voor je op zoek naar een opdracht die bij deze ambities past.”
Zijn weg vinden in een nieuw vakgebied
Naast riool en water wordt ook klimaatadaptatie onderdeel van zijn opdracht bij de gemeente Cranendonck. “Tijdens een eerdere opdracht bij de gemeente Weert was ik hier al in aanraking mee gekomen, maar het vakgebied is heel nieuw. Niemand was hier tien jaar geleden nog mee bezig. Nu moet je bijvoorbeeld bij de aanleg van een riool rekening houden met piekbuien. Dat was vroeger niet.”
Het is zelfs zo’n nieuw vakgebied dat er nog geen opleidingen of trainingen in te volgen zijn. “Ze zijn er simpelweg niet”, vertelt hij. “Wat ik wel heb, is de community van Yacht. Ik kan bij andere Yacht’ers uit mijn vakgebied vragen hoe zij bepaalde zaken aanpakken tijdens hun opdrachten. Zo probeer ik een netwerk te creëren en nieuwe kennis op te doen.
Dat tekort aan beschikbare kennis zet hem ook aan het denken. “Ik merk dat overal waar ik kom er te weinig technische vakmensen zijn. In de regio Limburg wordt niet eens een civieltechnische opleiding aangeboden. Daarom kijk ik nu met Yacht hoe we intern een engineeringsbureautje kunnen opzetten op het gebied van riool, water en klimaatadaptatie. Zo hopen we de aanwas van studenten te vergroten.”
Onderdeel van een hechte community
Naast de mooie, uitdagende opdrachten is er een ander onderdeel waar hij zich bij Yacht positief over verbaast. “Hiervoor heb ik bij andere detacheerders gewerkt. Daar was het: dit is je opdracht en klaar. Bij Yacht is dat anders, ze regelen van alles: van de afhandeling van je facturatie tot leuke uitstapjes met collega’s. Laatst was het bijvoorbeeld de dag van de engineer. Toen kwamen ze langs met taart. Ik wist niet eens dat het de dag van de engineer was”, zegt hij lachend.
“Je zit alleen op opdracht, maar hoort toch bij een groep merk ik. Elke drie maanden hebben we kwartaalbespreking waar ik iedereen van Yacht Engineering uit de regio Zuid zie. Daarnaast hebben we een appgroep waarin we contact houden. Laatst was er bijvoorbeeld een borrel met elkaar. Helaas kon ik er niet bij zijn, maar je krijgt dan toch foto’s doorgestuurd. Dat is gewoon heel leuk.”
En of hij ooit overweegt om binnenkort weer in vaste dienst bij een gemeente te gaan? “Ik zit hier heel goed merk ik. Als een gemeente mij weer vraagt, bedank ik vriendelijk. Nee, ik blijf voorlopig bij Yacht”, sluit hij af.