Skye van Gooswilligen is interim professional bij Yacht en is op dit moment via Rijkswaterstaat bij het RIVM bijgesprongen als adviseur online monitoring. Skye vertelt in dit interview over het belang van een gedegen omgevingsanalyse en haar aanpak.
"In een achtbaan durf ik niet, maar ik hou wel van gedoe en adrenaline in mijn werk. Eén van de redenen waarom ik gespecialiseerd ben in crisiscommunicatie en omgevingsanalyse. Persoonlijk vind ik de snelheid waarin zaken zich kunnen ontwikkelen en de tijdsdruk daarbij het meest interessant. Je kan echt het verschil maken in een crisis met de juiste communicatie-aanpak.”
Hoe ga je aan de slag met een omgevingsanalyse?
"Met een gedegen omgevingsanalyse krijg je een beeld van de communicatiebehoefte bij de diverse doelgroepen. Hoe ik dat doe? Door online en offline bronnen af te speuren, waarbij ik gebruik maak van Coosto. Ik analyseer en rapporteer welke tweets, reviews, geruchten, klachten, vragen en reacties er spelen bij een organisatie, persoon of gebeurtenis. Bijvoorbeeld nu over corona kom ik 14.000 berichten tegen in de afgelopen 24 uur. Soms heb ik ook aanvullende informatie nodig en vraag dit op via andere bronnen en kijk in mijn eigen netwerk. Denk aan een belronde bij wijkagenten of ik vraag binnengekomen reacties op bij het callcenter."
Waarom is een omgevingsanalyse belangrijk?
"Ik neem als voorbeeld de boerenprotesten. Dit heeft een begin- en eindtijd en is een korte termijn issue. De invoering van 100 km per uur is een langlopende zaak die dan in kaart wordt gebracht. Ik kijk naar media, publiek en stakeholders. Welk sentiment heerst er, welke geruchten en wat schrijven de media over het onderwerp? In mijn eindconclusie geef ik ook een advies om een handelingsperspectief te bieden. Wat kun je bijvoorbeeld doen in een bepaalde situatie?
Het stopt wel bij dit advies, want een omgevingsanalist moet objectief blijven. Ik noem mezelf ook weleens de ‘communicatieve advocaat van de duivel’ en meet alleen de temperatuur van het badwater. Ik kom dus met data. Dit als vertrekpunt om een passende communicatiestrategie verder uit te werken door de adviseurs en managers. Daarmee maak ik als omgevingsanalist het leven gemakkelijker voor communicatieadviseurs en sluit de gekozen strategie goed aan bij de communicatiebehoefte. Een omgevingsanalyse hoort op deze manier ook bij het vitale proces van communicatie."
Ik heb veel waardering voor wat de regering nu voor ons land doet. Het is zo makkelijk om kritiek te uiten. Ik bedoel: je hoeft de loopgraven niet in?
Hoe ervaar je de corona-aanpak van onze regering?
"Ik ben echt heel blij met de doventolk tijdens de persconferenties. Dit wordt erg vaak vergeten. Wat ik heel goed vindt is dat de overheid vertelt wat ze weet en daar naar ook naar handelt. Daadkrachtig ook. Premier Rutte en consorten zitten in nu ook een snelkookpan.
Ik heb veel waardering voor wat de regering nu voor ons land doet. Het is zo makkelijk om kritiek te uiten. Ik bedoel: je hoeft de loopgraven niet in? Alleen maar thuiswerken, anderhalve meter afstand houden als je buiten bent en Netflix kijken. Vakmatig vind ik deze crisis een bijzonder interessante tijd. Rutte heeft waarschijnlijk ook een fantastische omgevingsanalist en hij durft ook aan te sluiten bij het huidige sentiment."
Welke crisissituatie waar je zelf aan hebt meegewerkt is je het meest bijgebleven?
"Destijds werkte ik bij de politie als omgevingsanalist van het crisiscommunicatieteam. Ik kwam terug van een avondje uit in 2015. Inmiddels was het 4 uur ‘s nachts en ik hoorde dat er een aanslag was geweest in concertzaal Bataclan in Parijs. Toen ben ik door mijn commandant gevraagd voor een omgevingsanalyse. Ik heb gezegd: ik ga eerst een goede vriend van mij bellen, anders ben ik niet objectief. Als ik emotioneel betrokken raak, kan ik mijn werk niet goed doen. Alles was in orde gelukkig. ‘We zijn veilig’ hoorde ik opgelucht aan de telefoon. Ik was gerustgesteld en ben tot 8 uur ‘s ochtends bezig geweest met de omgevingsanalyse."
Werk dat ertoe doet. Wil jij dat ook? Sluit je aan bij het Yacht netwerk