De almaar toenemende complexiteit van projecten en programma’s staat in feite aan de wieg van de opmars van project management officers, oftewel PMO’ers. Zoals Anke Hagenaars. Ook in deze coronatijden gaat de Yacht-professional voor een praktische, tactische en strategische ondersteuning van iedereen die bij ‘haar’ (wereldwijde) projecten betrokken is. “Mijn insteek is om mensen inzichten te verschaffen op basis waarvan ze zelf de verbeterstappen inhoud geven.”
Projecten in zes portfolio’s
Anke (43) is sinds het najaar van 2019 als PMO’er actief voor SABIC, een wereldspeler op het vlak van petrochemische producten, chemicaliën, industriële polymeren, meststoffen en metalen. “Ik ben verantwoordelijk voor ongeveer 75 projecten in zes portfolio’s, die ingedeeld zijn op basis van productlijnen. Inhoudelijk wil en mag ik er niet veel over vertellen, maar de projectleiders die ik operationeel ondersteun zijn allemaal techneuten, scientists. Dat betekent dat ze op hun vakgebied stuk voor stuk sterk zijn, maar het leiden van projecten is vaak een aandachtspunt. Bij onder meer planning, risicobeheer en het vaststellen van mijlpalen komt mijn expertise van pas.”
Strategische besluiten
Het rapporteren aan de diverse managers over de stand van zaken is op tactisch niveau een andere verantwoordelijkheid van Anke. Zoals ook het plannen van evaluatie- en beoordelingsmomenten voor directie en management. “Ik zorg bij die sessies voor de benodigde data en rapportages, zodat aan de hand van de juiste info strategische besluiten kunnen worden genomen over de toekomst van de projecten. Moeten we stoppen of doorgaan? Of moeten er projecten worden samengevoegd?”
Een brede en scherpe blik
In haar loopbaan heeft Anke al bij veel bedrijven in de keuken gekeken. “Ik heb in de loop van de jaren een brede én scherpe blik ontwikkeld als het gaat over het functioneren van organisaties in het algemeen en processen in het bijzonder. Dat wil niet zeggen dat ik bij mijn klant iedereen instructies ga geven. Dat werkt niet. Mijn insteek is om mensen inzichten te verschaffen op basis waarvan ze zelf de verbeterstappen inhoud geven. Dit doe ik bovenal door het stellen van kritische vragen. Waarom doen we wat we doen? Omdat we het altijd zo hebben gedaan? Kan het anders, kan het beter? De een gaat beter met zo’n kritische blik om dan de ander, maar ik blijf die rol altijd pakken. Het zet iedereen aan tot nadenken. Dat is mijn meerwaarde!”, aldus Anke, die zichzelf ‘soms een tikkeltje ongeduldig’ noemt. “Dan zie ik iets waarvan ik denk: dat kan beter, dat moet beter, pak toch aan en door! Maar pushen heeft geen zin. Wellicht incidenteel, maar voor een structurele verbeterslag zeker niet.”
Een fout maken is heel wat anders dan falen. Leg je op tafel wat verkeerd is gegaan, dan kun je samen tot een oplossing komen
Aantrekkelijk internationaal karakter
Anke vertelt haar verhaal met overtuiging. En met groot enthousiasme. De opdracht bij SABIC spreekt haar aan, zo merk je aan alles. “Na diverse opdrachten voor overheden heb ik nu bewust gekozen voor een meer commerciële klus. En dat bevalt me prima. Geen dag is hetzelfde en ik vind het internationale karakter heel aantrekkelijk. Ik begin bij wijze van spreken ’s ochtends in China en sluit aan de andere kant van de wereld de dag af, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Dat geeft een hele speciale dimensie aan mijn werk, namelijk die van de cultuurverschillen. Neem Azië. De mensen daar vertellen het niet graag als er iets fout is gegaan, dat zien ze als falen. Ik hou juist van openheid. Een fout maken is heel wat anders dan falen. Leg je op tafel wat verkeerd is gegaan, dan kun je samen tot een oplossing komen.”
Het beste uit iedereen halen
Het woord ‘samen’ valt. Bewust. Samenwerken is immers even kenmerkend voor Anke als haar enthousiasme. “Ik heb graag mensen om me heen en ik breng mensen graag samen. Daarbij ben ik er altijd op gericht om het beste uit iedereen te halen. Dat kun je omschrijven als de rode draad in mijn werk”, aldus Anke, die ‘het directe contact’ en de ‘momenten bij het koffieapparaat’ dan ook mist als gevolg van het thuiswerken door corona.
Anke Hagenaars lacht als ze over thuiswerken vertelt. Om twee redenen. “Ik heb voor mijn werk heel Nederland doorkruist. Tot ik bij SABIC begon. De vestiging in mijn woonplaats Bergen op Zoom is mijn kantooradres. Lekker makkelijk, op vijf minuten afstand. Een paar maanden later breekt vervolgens corona uit, toen hoefde ik helemaal de deur niet meer uit”, aldus de moeder van twee kinderen, waarvan er eentje op de middelbare school zit en eentje nog op de basisschool. En daar schuilt ook meteen de tweede reden van haar lach. Maar nu wel een met een serieuze ondertoon. “Ik heb duidelijk meer respect gekregen voor leerkrachten. Zeker voor die van de basisschool. Dat is toch wel een vak op zich. Voor mijn werk coach ik zo nu en dan mensen, maar het lesgeven aan kinderen vraagt toch specifieke expertise. Een jongen van elf aan de keukentafel bij de les houden, dat valt niet altijd mee.”
Ik heb met corona een saamhorigheid zien ontstaan die ook doorwerkt in de projecten
Grote mate van saamhorigheid
Op een juiste balans tussen werk en privé is Anke Hagenaars alleen maar scherper geworden in coronatijd. Ook op dit vlak moet je kritisch zijn, naar anderen en naar jezelf, zo geeft ze aan. “Werk en privé lopen bij mij in elkaar over. Dat is geen punt, maar je moet jezelf wel vaak de vraag stellen of iets meteen moet of kan wachten. Wat is het gevolg als ik het niet nu doe maar later? Heb je dat helder, dan kun je vervolgens een juiste keuze in prioriteit maken”, aldus Anke, die ook een grote mate van saamhorigheid ervaart tijdens corona. Met dank aan SABIC als haar opdrachtgever en Yacht als werkgever. “Ze doen er beide alles aan om de verbondenheid overeind te houden. Het zijn vaak kleine dingen, maar wel van grote waarde. Een chocoladeletter met Sinterklaas, een pakket om zelf taart te bakken naar aanleiding van een jubileum en met regelmaat een kaartje. Aandacht is in coronatijd van extra groot belang.”
Aandacht die zich terugbetaalt, zo weet Anke zeker. “Ik heb met corona een saamhorigheid zien ontstaan die ook doorwerkt in de projecten.” En ook haar kritische vragen betalen zich terug. “Ik ben nu twee jaar actief bij SABIC en ik zie inmiddels bepaalde gedachten en handelwijzen terug die ik altijd voorhoud. Bijvoorbeeld bij risicobeheersing. Dat was zelden onderwerp van gesprek. Nu wel, proactief, en dat geeft heel veel voldoening. Daar doe ik het voor!”