Als kleine jongen voerde ik 35 jaar geleden mijn eerste videochatgesprek. Het was in het Evoluon in Eindhoven. Aan de andere kant van de lijn zat mijn moeder. Wij konden praten en elkaar bewegend op een beeldscherm zien. Ik vond het een extatische openbaring! Een doorkijkje naar de high tech toekomst. Je kunt dus zeggen dat ik mij op jonge leeftijd al voorbereidde op de 100% thuiswerkweek.
‘Beeldscherm delen’ ging met een spiegeltje. Kijk hier hoe Philips in 1974 de eerste beeldtelefoon aan het Nederlandse publiek toonde.
Thuiswerken
In deze tijden zullen we er met heel veel mensen aan moeten geloven. Voor de één is thuiswerken een verschrikking, voor de ander altijd al een fijne manier om iets gedaan te krijgen. Ik ben van het tweede soort. Het schrijven van een offerte, het beantwoorden van een aanbesteding, het voorbereiden van een training die ik ga geven. De introverte kant van mijn karakter krijgt op zulke momenten de overhand en ik kies vrijwillige afzondering om mij op de taak te kunnen richten. Want focus loont.
In 2013 ging mijn werkgever over op het gebruik Google Apps. En juist dat jaar introduceerde Google haar videochatdienst Hangouts. Als een heuse Chriet Titulaer werd ik in mijn organisatie een ambassadeur van beeldbellen, videochatten en ‘hangouten’. Toen in 2016 ook de vergaderzalen van al onze kantoren met audio- en videosystemen werden uitgerust om HangOuts Meet te ondersteunen, gingen ook de laatste ‘laggards’ overstag. Een simpele conference call was vanaf toen oubollig.
100% thuiswerken: mijn lifehacks
Maar nu even over deze week. Ook voor mij is de situatie van 100% thuiswerken écht wel nieuw en even wennen. Een snelle blik op mijn laptop laat zien dat ik maar liefst via 6 kanalen te bereiken ben: FaceTime, WhatsApp, Zoom, Skype, Hangouts/Meet en Slack. Allemaal voorzien van piepjes en belletjes om te signaleren dat er iemand aan de poort staat te rammelen om met je een videogesprek aan te gaan. En dat heb ik geweten. In dit blog deel ik daarom de ervaringen en tips die mij de afgelopen jaren - en vooral de afgelopen week - hielpen om focus in mijn werk te organiseren en houden. Ik noem ze mijn lifehacks voor thuiswerken.
Tech hacks
- Focus begint voor mij bij het bepalen van wat ik op de dag ga doen. Dit staat in mijn agenda en op mijn to-do list. Maar gedurende de dag komt er veel op mij af. Dus ik bepaal per activiteit hoeveel en welke ‘verstoringen’ ik toesta en van wie. Met stip op één staat ‘inkomende oproepen beantwoorden’. Kun je oproepen vanuit jezelf eenvoudig negeren? Super! Om mezelf te beschermen gebruik ik regelmatig de ‘niet storen’ functionaliteit op mijn telefoon en laptop. Ook heb ik kritisch gekeken naar welke WhatsApp meldingen ik aan of uit wil hebben staan op mijn telefoon.
Mijn tip: wees streng en durft jezelf tijdelijk af te sluiten om iets gedaan te krijgen. - Hoef je niet te overleggen, maar wil je wel online aan een grote groep iets overbrengen? Gebruik YouTube Live Stream met behulp van je webcam. Ik gebruik dit voor mijn webinars, interviews en masterclasses. Vooral handig omdat (nieuwe) mensen later de video terug kunnen kijken.
- Ga bij beeldbellen altijd met je gezicht naar het licht zitten. Het lezen van je lichaamstaal en gezicht is dan voor je gesprekspartner een stuk fijner.
- Ik gebruik op al mijn devices 2 browsers: één zakelijk (Chrome) en één privé (Safari). Zo minimaliseer ik afleiding tijdens mijn werkdag.
Body hacks
- Oke, misschien een open deur, maar vuistregel is natuurlijk dat ik als beeldschermwerker een goede werkhouding heb. Ik ben 1.87 meter lang en heb mijn bureau en stoel met deze info op de ideale hoogte afgesteld. Doen!
- Hoewel ik een fijne werkkamer heb, wissel ik regelmatig even van werkplek. ‘Change of scenery refreshes the mind’ zeg maar. Ik rouleer nu tussen mijn werkkamer, de keukentafel en een fijne fauteuil op de slaapkamer. De rest van het gezin rouleert ook vrolijk mee, dus dat komt goed uit.
- De lekkerste koffie drink je thuis. In mijn geval de FairChain koffie van Moyee (jaja, blockchain koffie bestaat echt) en eerlijke koffie van Roemar (uit de Walstraat, de mooiste straat van Deventer).
- Nu mij dojo dicht is, moet ik extra moeite doen om mijn lichaamsbeweging te krijgen. Gelukkig krijgen mijn dochter en ik van onze ninjitsu leraar iedere week een video met een huiswerkopdracht. En op YouTube is nog meer leuks te vinden. Meubels aan de kant, yoga matten op de vloer en onze woonkamer is opeens onze eigen dojo. Hajime!
Mind hacks
- Begin voordat de dag begint. Ik word ‘s morgens tussen 6 en 8 beduidend minder gestoord dan de uren erna. Heerlijke uren om werk gedaan te krijgen.
- Bespaar op je schermtijd: ik pak regelmatig een wit vel papier en een potlood om een idee uit te werken of kans in kaart te brengen. Vooral op A3 is het heerlijk tekenen, krassen en schrijven.
- Als de muren op me af komen doe ik een gesprek graag in combinatie met een wandeling. Met 4G is overal prima bereik, dus zelfs beeldbellen kan buiten met je mobiel.
- Er is niks waarmee ik meer in ‘flow’ kom dan muziek. Naast Spotify playlists als Calm & Focussed en Deep Listening luister ik op BandCamp naar de ambient muziek van het Belgische Dauw label en de Berlijnse pianist en componist Nils Frahm.
Ik werk bij een écht mensen-bedrijf. Met fijne collega’s, die net als ik een goed inhoudelijk gesprek en warm persoonlijk contact een belangrijk aspect van hun baan vinden. Onze kernwaarden zijn dan ook niet voor niets Deskundig, Verbindend en Daadkrachtig. Hoe praktisch onze technologische mogelijkheden ook zijn, ik zie uit naar de dag dat we elkaar ook weer eens direct in de ogen kunnen kijken. Tot die tijd ga ik alle tech mogelijkheden maximaal benutten en ook daar vast veel nieuwe ontdekkingen in doen. Daarvoor hoef ik tegenwoordig niet meer naar het Evoluon, maar is mijn nieuwsgierigheid nog altijd als die van een kleine jongen.
Pas goed op jezelf en elkaar!