“Tien jaar geleden was projectcontroller bij veel organisaties nog geen echte functie, tegenwoordig heb je vele aanbieders en keuze uit meerdere interessante opdrachten of banen.” Eric Kemperman laat er geen twijfel over bestaan, als Finance-professional van Yacht heb je in het vakgebied projectcontrolling volop toekomstperspectief. De oprichter en eigenaar van PCO Kennis krijgt daarover volop bijval van Yacht-professional en ‘ervaringsdeskundige’ Mark van Melsen. “Als projectcontroller kun je organisaties ook écht helpen bij het bereiken van hun projectdoelen.”
Projecten sturen en beheersen
Eric (57) is op het vlak van projectcontrolling door de wol geverfd. De ervaringsjaren tikken inmiddels de dertig aan. “In de wereld van steen, staal, beton, asfalt en hout heb ik zowel aan de kant van de opdrachtgever gezeten als aan die van de opdrachtnemer. En dat maakt zeker verschil. Aan beide kanten gaat het over het sturen, beheersen en het behalen van het gewenste projectresultaat. Maar aan de zijde van de opdrachtnemer speelt het verdienen van een goede boterham ook een rol.”
Alle ins en outs
In dertig jaar projectcontrolling is Eric bij vele honderden projecten in heel Nederland betrokken geweest. “Dat is ook een van de mooie kanten aan mijn vakgebied. Een jaarrekening zie je nergens terug, maar als ik door Nederland rij dan zie ik elke tien minuten wel een fysiek resultaat van een project waarvan ik vele ins en outs ken”. Zo was hij verantwoordelijk voor de projectcontrol van Maasvlakte 2, vele projecten van Rijkswaterstaat in Zuid-Nederland en HSL-Zuid. Maar ook was hij betrokken bij (bouw- en verbouw)werkzaamheden aan zo’n honderd gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf, waaronder de nieuwbouw van Europol, het nieuwe Rijksmuseum, ministeries, rechtbanken en ambassadegebouwen.
Leider in nichemarkt
Op de vraag wat projectcontrolling (verder) zo interessant maakt, antwoordt Eric met tal van steekwoorden. “De projecten zijn altijd uniek, spreken vaak tot de verbeelding, zijn uitdagend, veel projecten hebben een grote investeringswaarde, zijn altijd toekomstgericht en vaak technisch complex.” Een kleine twintig jaar geleden startte hij met zijn vrouw Marjan een eigen opleidingsinstituut, PCO Kennis. Eric lacht: “Vanaf het begin wilde ik me verder bekwamen in het vak projectcontrolling, maar ik merkte dat er geen opleiding bestond. Je kon je toen wel laten opleiden tot tovenaar in het Zweinstein-kasteel van Harry Potter, maar niet tot projectcontroller. Reden voor ons om PCO Kennis op te starten. Vandaag de dag zijn we de marktleider in deze niche en verzorgen we opleidingen die met goed gevolg een erkend diploma post-hbo of -wo opleveren.”
Met PCO Kennis verzorgt Eric ook de opleiding tot projectcontroller voor Finance-professionals van Yacht. Deels komen Finance-gerelateerde onderwerpen aan bod, deels specifieke projectmanagement-items, zoals risicobeheersing en contract- en prijsbespreking, de dynamiek van projecten en de bijzondere beheersing die dat vraagt.
Nederland Waterstofland
Mark (50) is een van onze professionals die het nu lopende PCO-opleidingstraject volgt. Als registercontroller is het vak van projectcontroller voor hem uiteraard niet nieuw. Hij is in zijn loopbaan bij werkgevers als TNO, GVB en Schiphol betrokken geweest bij verschillende projecten. Behalve op het vlak van business- en projectcontrol, heeft Mark ook ervaring als hoofd administratie en risicomanager. Sinds 3,5 jaar is hij als Finance-professional bij Yacht werkzaam en momenteel 1,5 jaar als businesscontroller actief voor Gasunie.
Gasunie wil voorop lopen in de energietransitie. In het kader van Nederland Waterstofland heeft Gasunie samen met zes andere bedrijven, waaronder Shell, het consortium Missie H2 opgericht. Doel is om de duurzame mogelijkheden van waterstof (CO2 vrij) in Nederland breed onder de aandacht te brengen en te implementeren. Mark: “In de energietransitie wordt waterstof als een belangrijke energiedrager gezien. Als Gasunie hebben we een goede aardgasinfrastructuur waarvan een deel geschikt gemaakt moet worden voor waterstoftransport. Om die reden is het logisch dat we een van de partijen zijn. Het gebruik van het bestaande netwerk is duurzaam en een veel goedkopere oplossing dan het aanleggen van een geheel nieuw waterstofnetwerk. Namens Gasunie ben ik de businesscontroller van de nieuwe waterstof-backbone. Het is een landelijk programma waarbij een deel van het huidige aardgastransportnetwerk de komende vijf tot tien jaar getransformeerd wordt.”
Nieuwsgierig en leergierig
Met al zijn opgedane kennis en kunde in de voorbije decennia is Mark graag ‘breed betrokken’. “Ik ben nieuwsgierig en leergierig. Bij de start van een nieuwe opdracht verdiep ik me dan ook altijd intensief in de werkomgeving. Om je rol als projectcontroller goed uit te kunnen oefenen moet je je verdiepen in de cultuur, mensen, organisatie, ICT-tools en de business. Ik vind dat je als professional snel moet weten wat er speelt en hoe de hazen lopen. Op basis van je kennis en ervaring kun je vervolgens van meerwaarde zijn. En met een brede scope kun je organisaties écht helpen bij het bereiken van hun projectdoelen. Dat geeft mij veel plezier.”
Nieuwe inzichten
Waarom Mark de PCO-opleiding volgt? “Omdat ik van mening ben dat je elke kans moet aangrijpen om je verder te ontwikkelen. Yacht biedt overigens volop mogelijkheden. Een mooi voorbeeld vind ik de masterclasses, thematische bijeenkomsten met een expert als gast en met als doel het opdoen en delen van kennis en ervaringen. En een ander mooi voorbeeld is dus PCO. Voor een deel fris ik hiermee mijn kennis op, maar ik kom ook nieuwe aspecten van het vak projectcontrolling tegen. Bovendien doe ik nieuwe inzichten op en die kan ik dan weer mooi vertalen naar mijn huidige opdracht en opdrachtgever.”
Mening durven vormen
Eric luistert aandachtig naar wat Mark vertelt. “Ik beluister bij Mark een bepaalde eagerness, een bepaalde nieuwsgierigheid om helder te krijgen wat er tijdens het project allemaal gebeurt. En die moet een goede projectcontroller ook hebben. Je moet de gretigheid hebben om te ontdekken wat er tijdens het project speelt en moet gaan spelen. Je moet het fijn vinden om als een spin in het web te functioneren bij alle beheersings- en sturingsvraagstukken. Je krijgt met alle facetten te maken; geld, tijd, risico’s en kwaliteit. En je moet daarover een mening durven vormen, voor waar we nu staan en zeker ook met het oog op de toekomst: waar gaat het project naar toe?”
Zorg voor impact
Bij die meningsvorming wordt de huidige projectcontroller in een steeds grotere mate ‘datagedreven’. Eric: “Data en dus ook het analyseren daarvan wordt belangrijker en belangrijker. Vroeger ging je op de bouwplaats kijken en sprak je met de projectleiders over de stand van zaken. Nu heb je dankzij de technologie een veelheid aan data tot je beschikking, 24/7. Je hebt misschien camera’s die driedimensionale beelden maken en drones die informatie verzamelen en doorsturen. Voor een projectcontroller is het zaak om door de bomen het bos te blijven zien. Welke data zijn relevant? Wat zijn de kosten? Wat zijn de risico’s? Welke vervolgstappen zijn waarom belangrijk?”
Als projectcontroller moet je over de competenties beschikken om alle data juist te analyseren en te interpreteren. “En niet minder belangrijk: het lef hebben om een mening te vormen over wat je ziet én die ook te uiten. Ik vergelijk het vaak met die anonieme man die op het Plein van de Hemelse Vrede in China de weg versperde voor een colonne tanks. Tijdens sessies laat ik vaak de foto zien van deze protestganger, die sindsdien wereldberoemd is als de Tankman, en daarbij zeg ik dan: zorg dat je impact hebt als projectcontroller!”
Wil jij ook je carrière als projectcontroller een boost geven?Meld je nu aan voor de opleiding