“Voor mij is Pushing Horizons niet zomaar een zin. Deze nodigt uit om uit je comfortzone te stappen, om te leren, om te vernieuwen, vooruit te gaan en om het verschil te maken”, zo licht Lieke Schepers de slogan van Yacht toe in de presentatie over het driejarig opleidingstraject voor trainees. Met als belangrijkste pijlers professionele ontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en netwerken worden haar woorden tijdens het traineeship daadkrachtig inhoud gegeven. Het programma onder de noemer Pushing Inner Talent brengt precies wat er wordt beloofd, zo geeft Yacht-professional Sam Huijgen uit eigen ervaring aan.
Traineeship biedt duidelijkheid
Over de vraag waarom hij het traineeship van Yacht niet had willen missen, hoeft Sam niet lang na te denken. “Na mijn studietijd wist ik niet precies wat ik wilde gaan doen. Met een HRM-bachelor en een master in beleid, communicatie en organisatie op zak, stond ik met volop vraagtekens aan het begin van mijn loopbaan. Het traineeship heeft me vervolgens duidelijkheid verschaft. Enerzijds in wat mijn krachten als individu zijn en in wat mij gelukkig maakt. Anderzijds in welke rollen mij als professional aanspreken en passen, of juist niet”, zo vertelt hij, die zich aan het eind van zijn traineeship in een adviserende rol voor het management bij Hogeschool Utrecht helemaal thuis voelt als HR business partner.
Reactie van opdrachtgevers
Een veelgehoord geluid, zo noemt senior recruitment consultant Monica d’Aumerie de reactie van Sam op het traineeship Pushing Inner Talent (PIT). En niet minder belangrijk, ook opdrachtgevers reageren met regelmaat dat ze merken dat trainees echt groeien tijdens het volgen van het opleidingsprogramma. Monica: “Niet zelden wordt dan de pijler van persoonlijke ontwikkeling benoemd, specifiek de ontwikkeling van de soft skills. Hoe werk je samen? Hoe overtuig je collega’s? Hoe werk je succesvol naar een deadline toe? Het zijn slechts enkele voorbeelden van ontwikkeling waarbij we intensief stilstaan tijdens het traineeship.”
Monica geeft aan dat PIT je als professional futureproof maakt. Een opleidingsgroep telt veertien personen, afkomstig uit verschillende vakgebieden: Finance, IT, Supply Chain Management & Procurement, Ruimtelijke Ordening en HRM. “In het eerste jaar ligt de nadruk op jezelf leren kennen, dit onder de noemer ‘step into the spotlight’. Daarna gaat in het tweede jaar de aandacht vooral uit naar jouw functioneren en je relatie met de collega’s om je heen (push your horizon). Hoe werk ik het beste samen? En hoe kan ik mijn impact vergroten? Tijdens het derde jaar wordt dit onder de noemer ‘be a changemaker’ nog breder getrokken, tot op het niveau van je relatie met omgeving en maatschappij. Het gaat dan om vragen als: wie ben ik als veranderaar? En: wat voor leider ben ik?”, zo vertelt Monica enthousiast.
Keuzevakken
Tijdens het driejarige traject werken trainees voor (minimaal) drie verschillende opdrachtgevers. Naast het basisaanbod kent het opleidingsprogramma diverse keuzevakken. Monica: “Je krijgt elk jaar de mogelijkheid om keuzemodules te volgen; in het eerste jaar één en in het tweede en derde jaar twee. Denk hierbij aan kritisch denken en probleemoplossend handelen, strategisch denken, conflicthantering en toekomstbestendig leiderschap.”
Regelmatig uit je comfortzone
Je wordt tijdens het traineetraject regelmatig uit je comfortzone gehaald, zo geeft Sam aan. De tweedaagse sessie Nature Quest aan het begin van de opleiding en de zogeheten ‘urban jungle’ in het tweede jaar zijn mooie voorbeelden. “Ik mag met het oog op de volgende professionals die dit traject volgen natuurlijk niet te veel verklappen. Maar in het algemeen kan ik stellen dat deze dagen heel inspirerend zijn, het is echt heel bijzonder wat je meemaakt. Je wordt in meerdere opzichten geconfronteerd met wie je bent en hoe je iets doet. Daarnaast word je uit je veilige omgeving gehaald en krijg je voor jezelf helder waarin je sterk bent en waarin wat minder. Ook krijg je meer inzicht in hoe je in het leven staat en wat jou wel en niet gelukkig maakt”, aldus Sam. Hij geeft aan de voorbije jaren onder meer gegroeid te zijn in het aangeven van zijn grenzen, het resultaatgericht samenwerken en in zijn communicatie naar en met stakeholders.
Persoonlijk maatwerk
Naast de speciale trainingsdagen op locatie kent PIT een online platform. Hier vind je als trainee alle informatie van de opleiding en extra opdrachten om jezelf verder te verdiepen en te trainen als vervolg op wat in de fysieke groepslessen is behandeld. Heel belangrijk, zo geeft Juul Verheij aan. Zij is learning en development consultant bij Relevance, de organisatie die het traineetraject samen met Yacht heeft opgezet en nu verzorgt. “Wij hanteren de 70:20:10-methode: je leert 10% klassikaal, 20% van anderen en 70% op de werkvloer. Klassikaal bieden we stof aan die aansluit bij wat op de werkvloer speelt. Een dag in de klas is mooi en goed, maar het succes van de opleiding zit in de vervolgstappen die je als trainee vervolgens zelf zet en neemt op de werkvloer in samenwerking met je omgeving. Het online platform is een middel dat je als ondersteuning en verdere training kunt gebruiken. Net als de buddy en een zelf uit te kiezen coach, en de intervisies met je collega-trainees.”
Sam kan niet anders dan de woorden van Juul beamen. Hij is ronduit enthousiast: “Ik ervaar de opzet van het traineeship als heel erg goed. Aan de ene kant krijg je volop nieuwe kennis door de inbreng van de trainers en het volgen van de keuzemodules. Daarnaast heb je de persoonlijke begeleiding en de contacten met collega’s. Zo wordt het echt persoonlijk maatwerk.” En: “De trainingsdagen zijn inderdaad zoals Juul aangeeft heel praktijkgericht en door de rollenspellen heel levendig. Alles sluit naadloos aan bij het werkveld.”
Kijken in diverse keukens
Tijdens zijn traject was Sam achtereenvolgens als accountspecialist bij een logistiek bedrijf verantwoordelijk voor alle uitzendkrachten van Randstad en als projectmanager actief op een IT-afdeling bij KLM. Nu heeft hij als HR business partner een adviserende rol richting het management bij Hogeschool Utrecht. Het kijken in diverse keukens tijdens PIT ziet hij absoluut als een middel om te ontdekken wat hij wel en niet wil. “Op de eerste plaats weet ik nu dat ik in de HR wil blijven. En dat in de operationele zaken en administratieve taken niet meteen mijn kracht zit. Maar juist wel in een adviserende rol, zoals ik die nu heb. Het strategische element en de diversiteit van het werk spreken mij aan. Daar word ik blij van”. “Yacht heeft een groot netwerk aan opdrachtgevers en een sterk opleidingsprogramma. Samen zijn ze de perfecte springplank naar een mooie en toekomstbestendige carrière.”
Wil je ook je carrière starten met één van onze traineeships?Meld je aan voor een traineeship