De komende tijd worden er meerdere coronasnelteststraten ingericht die na de lockdown helpen om het sociale leven in Nederland weer op te starten. Denk aan sneltesten bij evenementen. Om dit mogelijk te maken is het werven van vijftig lab-supervisors voor Yacht een van de te klaren klussen. De start is gemaakt, met onder anderen Nienke van Loon die al aan de slag is. “Nu draag ik daadwerkelijk bij aan het controleren van het virus en de terugkeer naar hopelijk een situatie waarin samenkomen weer normaal is.”
Werken met protocollen en besmet materiaal
Nienke van Loon is een energieke en enthousiaste persoonlijkheid. Dat blijkt meteen tijdens het interview voor dit verhaal, waarin haar ervaringen als lab-supervisor centraal staan. Als ze vertelt over haar muzikale en sportieve hobby’s, waaronder het bespelen van een harp, crossfit en hardlopen, merk je al bevlogenheid. Gaat het vervolgens over haar werk als lab-supervisor, dan is Nienke ronduit begeesterd. Niet vreemd, de functie blijkt haar op het lijf geschreven.
“Ik was actief in de onderzoekswereld. Ik deed onderzoek naar eiwitten die belangrijk zijn voor een juiste balans van cholesterol en vetten. Dat deed ik altijd met veel plezier, maar ik merkte toe te zijn aan een nieuwe uitdaging, met vooral meer afwisseling. Toen ik door Yacht werd benaderd om lab-supervisor te worden, leek me dat meteen heel interessant. Het daadwerkelijk kunnen bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus, sprak me direct aan. En met mijn lab-achtergrond was ik ook al aardig voorbereid op de werkzaamheden. Het werken met protocollen en besmet materiaal is in mijn onderzoekstijd bekend terrein geworden”, vertelt Nienke, die als lab-supervisor op twee GGD-locaties actief is.
Toezicht en controle
Nienke werkt op de testlocaties Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen en het XL Paviljoen op Schiphol. Ook is ze al betrokken geweest bij een project om de brandweer voor te bereiden op het afnemen van zelftesten. De term waar het in haar werk om draait is volgens Nienke kwaliteitscontrole. Ze ziet erop toe dat in de betreffende teststraten wordt voldaan aan de eisen en normen van de inspectie. “Ik controleer dagelijks of iedereen volgens de voorgeschreven protocollen handelt. Dat is uitermate belangrijk. Enerzijds met het oog op de betrouwbaarheid van de testen, anderzijds vanwege de veiligheid van alle betrokkenen.”
Niets aan het toeval overlaten
Zo controleert Nienke nauwgezet of iedereen van haar team de beschermende kleding in de juiste volgorde aan- en uittrekt en of de persoonlijke beschermingsmiddelen goed worden schoongemaakt. “We zijn kwetsbaar met onze plek in de frontlinie, we gaan om met besmet materiaal. Je mag dan ook niets aan het toeval overlaten. Veiligheid gaat boven alles. Maar ook de betrouwbaarheid van de testen staat of valt met de wijze waarop je de regels volgt. En gaat er onverhoopt toch iets mis, het is en blijft immers mensenwerk, dan is het aan mij om het voorval goed te registreren. En te analyseren! Met als doel om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.”
Geen dag hetzelfde
Over wat haar werk zo leuk maakt, hoeft Nienke van Loon geen moment na te denken. Als eerste noemt ze de afwisseling. “Geen dag is hetzelfde! Het is continu schakelen met je team. Net als het coronavirus zelf is je werk onvoorspelbaar. Een besluit in Den Haag kan van enorme invloed zijn op je planning. Zo werd bijvoorbeeld van het ene op het andere moment besloten om alle KLM-medewerkers te testen. In een mum van tijd moet je opschalen van vijf à zes tests per uur naar 300. Dat is nogal een verschil, en dat brengt de nodige dynamiek met zich mee. Als lab-supervisor moet je daarmee kunnen omgaan. Snel schakelen in een hectische werksfeer: dat is hier aan de orde van de dag.”
Elke dag gaat het in alle media over corona. Het idee écht een bijdrage te leveren aan het bestrijden van het virus geeft mij veel voldoening. Het maatschappelijk belang is zó groot.
Persoonlijke ontwikkeling
De tweede reden waarom het werk als lab-supervisor haar zo goed bevalt, is het belang ervan, waarover Nienke eerder al vertelde. “Elke dag gaat het in alle media over corona. Het idee écht een bijdrage te leveren aan het bestrijden van het virus geeft mij veel voldoening. Het maatschappelijk belang is zó groot.”
Ook haar persoonlijke groei en ontwikkeling maken het werk voor Nienke extra interessant. “Ik hou ervan uitgedaagd te worden. Ik ontwikkel onder andere allerlei soft skills waarmee ik in de toekomst als professional en mens mijn voordeel doe. Ik heb het dan over het stellen van prioriteiten op drukke momenten en het samenwerken met diverse partijen.
Inclusief de communicatie die daarbij komt kijken. Ik heb te maken met de aansturing van mijn teamleden, maar bijvoorbeeld ook met mensen van de GGD en medewerkers van het ministerie. Als gevolg van nieuwe ontwikkelingen of beslissingen moeten met regelmaat zaken worden afgestemd. Op alle niveaus heb je als lab-supervisor contacten.”
Maar de vrijheid die ik nu als professional bij Yacht voel, geeft mij veel werkplezier
Begeleiding en coaching
Het gaat Nienke allemaal goed af. Met dank ook aan de begeleiding die ze vanuit Yacht krijgt. “Vanaf het begin is die gewoon hartstikke prima. Alles is goed geregeld. Van alle administratieve zaken tot de persoonlijke coaching, die als proactief te omschrijven is. Met regelmaat wordt geïnformeerd hoe het gaat en of ik een hulpvraag heb”, aldus Nienke, die tot voor kort dacht dat enkel een vaste baan haar zou passen. “Maar de vrijheid die ik nu als professional bij Yacht voel, geeft mij veel werkplezier. Hetzelfde geldt voor de flexibele werktijden, die in deze functie ook in de avonduren en in het weekend vallen.”
Samenkomen hopelijk weer normaal
Een vaste baan bij een werkgever is voor Nienke inmiddels geen voorwaarde meer. “Met het oog op de toekomst denk ik onder meer aan projectmanagement. Daarvoor doe ik nu als lab-supervisor ook veel kennis en ervaring op. Ik ben blij dat ik deze nieuwe uitdaging via Yacht ben aangegaan. Het vergroot mijn netwerk en het brengt me volop perspectief. Maar dat is voor later, voorlopig zit ik helemaal op mijn plek. Het is heel fijn om te weten waar je het allemaal voor doet. Hopelijk keren we met zijn allen snel terug naar een situatie waarin samenkomen weer normaal is.”