Een geboren en getogen contractmanager is Victor Essenius niet. Met een hbo-diploma (Leisure Management) op zak komt hij in de sales terecht. Maar inmiddels gaat contractmanagement de Yacht-professional aan het hart. “Ik wilde werk met meer inhoud en dat er maatschappelijk toe doet.” Een heuse carrièreswitch was het gevolg. Nadat Victor eerst als contractuitvoerder bij het ministerie van Buitenlandse Zaken werkte, zit hij nu bij de Belastingdienst helemaal op z’n plek als contractmanager.
Mispakken op inhoud
De baan van contractmanager is Victor niet komen aanwaaien. Hij heeft de nodige stappen moeten zetten, inclusief het tonen van doorzettingsvermogen, om daadwerkelijk invulling te geven aan zijn carrièreswitch. Vele jaren voelde Victor zich in zijn element op het vlak van sales. Net afgestudeerd kwam hij terecht bij telecomprovider Ben, dat vrij snel daarna wordt overgenomen door T-Mobile. “Ik begon als adviseur zakelijke markt en groeide door naar partner manager. In die functie had ik diverse zakelijke dealers onder mijn hoede. Weer later werd ik account manager large accounts. In totaal heb ik zo’n tien jaar voor T-Mobile gewerkt”, zo blikt hij terug.
Hij vervolgt: “Na die tien jaar was ik voor mijn gevoel toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wilde zien of het gras ergens anders groener zou zijn en ik kwam terecht bij Truphone, een internationale startup met een nieuw geopende vestiging in Nederland. In die jaren heb ik veel geleerd, maar ook begon ik nadrukkelijker mis te pakken op de inhoud in mijn vak. Sales is toch meer van de verpakking en de focus op het halen van de omzet.”
De gewenste baan
Victor stapt daarom over naar Calero Software, in de rol van account director. “Ik dacht hier de baan te vinden waar ik me naast sales ook kon richten op werkzaamheden op het gebied van inkoop. Maar na twee weken werd duidelijk dat mijn aandacht volledig moest uitgaan naar de acquisitiekant. Ik heb er alsnog twee jaar gewerkt, maar uiteindelijk besloten écht voor een carrièreswitch te gaan.”
Inkoop in de publieke sector, dat is het plaatje dat Victor dan voor ogen heeft. “Ik wilde werk met meer inhoud en met enige maatschappelijke relevantie.” Hij komt echter niet aan de gewenste baan. “Mijn vijftien jaar saleservaring deden er helaas niet toe. De standaardeisen bij vacatures bleken telkens vijf jaar ervaring in de publieke sector en een NEVI 1-diploma.”
Stage lopen en volgen studie
Victor laat zich niet uit het veld slaan. Hij zet door. “Via mijn netwerk kwam ik in contact met de inkoopafdeling van het sociaal domein van de gemeente Amsterdam. Ze boden me geen betaalde baan, maar ik mocht wél stage lopen en beginnen met een NEVI-studie. Drie maanden heb ik toen met een senior inkoper meegelopen en daarna drie maanden met een senior contractmanager. Gelijktijdig rondde ik de eerste twee belangrijke modules van mijn studie af, inkoop en contractmanagement.”
Terecht trots
De drive en inzet van Victor worden opgemerkt door Yacht. “Ze gaven me een geweldige kans. Als contractuitvoerder ging ik aan de slag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, en daar ontwikkelde ik me uiteindelijk tot contractmanager. Twee jaar heb ik daar met veel plezier gewerkt. En nu ben ik sinds eind 2021 contractmanager bij de Belastingdienst”, zo vertelt Victor tot zijn grote tevredenheid en met terechte trotsheid over de veranderstappen die hij in zijn professionele loopbaan heeft gezet. En: “Doorzettingsvermogen en drive zijn de belangrijkste succesfactoren geweest tijdens de periode van mijn switch.”
Veel dynamischer
Hoewel hij aan het begin van zijn switch nog aan een rol als inkoper dacht, ontdekt Victor tijdens zijn stage bij de gemeente Amsterdam dat contractmanagement hem nóg beter bevalt. “Het vak van inkoper is procedureler, het is handelen volgens de Aanbestedingswet. Als contractmanager ben je veel meer met diverse stakeholders in gesprek, zoals collega’s, gebruikers en leveranciers. Contractmanagement is dynamischer, en juist het in gesprek zijn met alle betrokkenen komt overeen met wat ik in sales altijd als heel prettig heb ervaren. In mijn salestijd heb ik op het gebied van beïnvloeden veel ervaring opgedaan. Deze vaardigheid komt goed van pas in de contacten met divers stakeholders binnen aanbestedingen en contracten.”
Creativiteit en innovatief denken
Victor merkt dat het vak van contractmanagement in vergelijking met sales nog in de kinderschoenen staat. “Toch zie je binnen bedrijven en overheden dat er aan deze discipline snel meer waarde wordt gehecht. Het is natuurlijk fantastisch als inkoop een goed contract afsluit, maar als het uitnutten ervan vervolgens niet goed wordt gemanaged, dan heb je er een stuk minder aan, soms zelfs niets. Met goed contractmanagement haal je wél het maximale uit overeenkomsten.”
Je kijkt altijd naar win-winsituaties, zowel intern als met de leverancier, geeft Victor aan. Een goede en intensieve band met leveranciers vindt hij essentieel. “Zij moeten jou immers vooraf én tijdens het contract op de hoogte brengen en houden van alle ins en outs op het betreffende vakgebied. Enkel dan kom je tot de juiste beslissingen als contractmanager. Zeker in deze wereld die snel verandert. Je moet vanzelfsprekend ook al inspelen op wat gaat komen. Dat vraagt om creativiteit en innovatief denken, en dat op basis van alle kennis die je mede dankzij je leveranciers opdoet.”
Facilitair spreekt aan
Waar Victor bij het ministerie van Buitenlandse Zaken met ICT te maken had en bij de gemeente Amsterdam met het sociale domein, zit hij nu bij de Belastingdienst in de facilitaire hoek. “Het is natuurlijk persoonlijk, maar het facilitaire spreekt mij aan. Ik vind het belangrijk dat ik de producten kan voelen, kan ruiken, kan zien. En dat is nu natuurlijk écht het geval. Elke dag zie ik bijvoorbeeld de koffiezetapparaten staan, ik maak er zelf ook gebruik van. Dat tastbare vind ik heel prettig.”
In diverse keukens kijken
De ambities die Victor als professional nu nog heeft? Het vak van contractmanagement op mediorniveau volledig onder de knie krijgen. En wellicht daarna doorgroeien naar seniorschap. Belangrijk in die ontwikkeling ziet Victor het feit dat hij al in diverse keukens heeft kunnen kijken. Iets dat hij iedereen aanbeveelt die nieuw is in een vakgebied. “Je doet hierdoor uitgebreid en gevarieerd ervaringen op. Je maakt kennis met de diverse facetten van je vak. Enerzijds gaat zo je leercurve sneller en anderzijds ervaar je welke onderdelen je echt aanspreken.”
Ook over de rol van Yacht is hij vol lof. “De mensen van Yacht gaven me meteen het vertrouwen, ondanks dat ik nog weinig specifieke inkoop- en contractmanagement ervaring had en mijn studie nog niet had afgerond. Ze boden me alle kansen om me verder te ontwikkelen. Ik kon via hen mijn studie NEVI 1 afronden en vervolgens CATS CM volgen. Daarnaast biedt Yacht standaard een groot netwerk en diverse bijeenkomsten aan, waarbij het delen van kennis en ervaringen gericht op jouw professie centraal staan. Zo krijg je alle mogelijkheden en ruimte om te groeien als professional en mens. En dan snijdt het mes snel aan twee kanten. Yacht biedt jou structureel interessante opdrachtgevers en jij zorgt voor klanttevredenheid door de meerwaarde die je door je kennis en kunde levert.”