Al meerdere jaren is Maarten van den Nieuwenhof de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd. Maar aan stoppen met werken denkt hij zeker niet. Als Yacht-professional is hij sinds zijn pensioendatum nog altijd even energiek aan de slag als voorheen. Op zijn favoriete terrein, dat van vastgoed en gebiedsontwikkeling; in zijn favoriete omgeving, die van de lokale overheid. En meer en liever dan ooit deelt Maarten zijn kennis en ervaring. “Een ervaren coach is belangrijk. Voor je groei als professional en als mens."
In aanraking met bouwkunde
Maarten weet tijdens een bezoek aan een open dag van de Technische Hogeschool in Eindhoven, tegenwoordig de Technische Universiteit, meteen wat hij wil. “Ik was er samen met mijn vader en kwam in aanraking met bouwkunde. Dit is het, zo flitste door mijn hoofd.” In 1976 studeert de geboren (1952) en getogen Helmonder af in de richting van uitvoeringstechniek.
Sporen rijkelijk verdiend
De loopbaan die Maarten vervolgens aflegt is ronduit veelzijdig (en indrukwekkend) te noemen. Opgeteld en wel heeft hij een unieke hoeveelheid aan kennis en ervaring opgedaan in de bouw- en vastgoedwereld. In een rijke variatie aan omgevingen, van overheden en een eigen onderneming tot advies- en architectenbureaus. Op terreinen als ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en gebiedsontwikkeling heeft hij zijn sporen rijkelijk verdiend. Het ‘even in vogelvlucht doornemen van het cv’ is er dan ook niet bij. Het vergt meerdere koppen koffie.
Op onderhoudende en inspirerende toon neemt Maarten je mee, om te beginnen naar IBC in Best, inmiddels opgegaan in bouwgigant Heijmans. “Net als een aantal medestudenten heb ik meteen na het afronden van mijn studie grote bedrijven gebeld, met een grote mond van: hier ben ik. Bij IBC wisten ze die brutale aanpak te waarderen en ik kon als projectleider aan de slag.”
Wel gevormd, niet opgeleid
Het wordt Maarten snel duidelijk dat je als net afgestudeerde nog maar weinig weet. “Op praktisch vlak valt alles nog te leren na een universitaire studie. Ik zeg dan ook tot op de dag van vandaag: je bent wel gevormd, maar nog niet opgeleid”, aldus Maarten die dit illustreert met een mooie anekdote uit die tijd. “De hoofduitvoerder was enkele dagen afwezig en om die reden moest ik beton bestellen. De eerste de beste praktische vraag stelde me al flink op de proef. Welke zetmaat? Wist ik veel wat de man aan de andere kant van de lijn bedoelde. Ik blufte: doe maar zoals de laatste keer. Gelukkig bleek die maat te kloppen.”
Toe aan nieuwe uitdaging
Na een paar leerzame IBC-jaren komt Maartenterecht bij de gemeente Helmond. Hij wordt in de toenmalige groeigemeente chef Stafbureau Bouwzaken en is voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst, bij een lokale overheid actief op het vlak van volkshuisvesting. Onder meer Breda, Valkenswaard, Eindhoven en nu Oss volgen als gemeentelijke werkplek. Tussendoor, aan het begin van deze eeuw, maakt hij een uitstap van zo’n tien jaar naar het bedrijfsleven. “Toe aan een nieuwe uitdaging”, zo verklaart hij zijn ‘commerciële stappen’.
Zwarte periode
Maarten wordt zelfs even zelfstandig ondernemer. Hij neemt in Helmond een bouwtechnisch bureau over. “De slechtste zet die ik ooit heb gedaan. Ik luisterde naar de verkeerde mensen. Een dieptepunt in mijn leven”, zo blikt Maarten open en eerlijk op die tijd terug. “Ik heb na die zwarte periode de draad met diverse jobs in het bedrijfsleven opgepakt, maar pas in 2008 was ik weer echt op mijn plek, bij de gemeente Eindhoven, als projectleider gebiedsontwikkeling.”
Waarvoor het hart écht klopt
Met alle opgedane ervaringen, en dus ook door schade en schande wijs geworden, weet Maarten van den Nieuwenhof dan pas echt wat hem op het lijf is geschreven. Zowel qua omgeving als wat betreft inhoud van zijn functie. “Bij een overheid zit ik het best op mijn plek. En waarvoor mijn hart écht klopt is het opstarten van nieuwe ontwikkelingen op het vlak van huisvesting. Het liefst vanaf een leeg A4’tje, waarbij enkel in algemene zin de stip aan de horizon bekend is. Mensen meenemen in het verder ontwikkelen van de visie, in de verdere invulling en in het creëren van kansen: dat spreekt mij enorm aan en daar ben ik ook goed in. En natuurlijk alle neuzen dezelfde kant op krijgen”, aldus Maarten, die als voorbeeld zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van de Brainport Industries Campus in Eindhoven noemt.
Hij vertelt: “Bij de start was er enkel de behoefte van toeleveranciers van megabedrijven als ASML, Philips en Fokker om de krachten meer te bundelen. Verder was er nog niks. Je begint dan echt met een leeg vel papier. Hoe krijg je dan mensen in beweging, hoe krijg je ze mee in iets wat nog niet veel meer is dan een idee? Je gaat krachten bundelen, je gaat mensen stimuleren tot samenwerken. Mooi om te zien wat daaruit in de loop van de jaren door een intense samenwerking met diverse partijen is ontstaan. Als ik nu over de A2 rijd en ik zie dat herkenbare groengekleurde gebouw van de eerste fase van de campus, dan voel ik me trots een radartje te zijn in het geheel van wat daar nu al is gerealiseerd. Bijdragen aan zo’n traject ervaar ik als magisch en het geeft me veel voldoening.”
Op zijn plek in Oss
Een heel voldaan gevoel heeft Maarten nu ook bij zijn rol als projectleider vastgoed bij de gemeente Oss. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd mocht hij niet verder bij de gemeente Eindhoven, maar van stoppen met werken wilde hij nog niet weten. De mogelijkheid om als professional in zijn vakgebied bij Yacht aan de slag te gaan, liet hij dan ook niet glippen. Als interimmer zit hij nu op zijn plek in Oss. “Met vanaf het eerste moment een goed gevoel.”
Niet vreemd, want ook in Oss komt Maarten - met al zijn expertise - helemaal tot zijn recht. “Ik werk er als projectleider op het gebied van wonen, in het vroegste stadium”, zo vat hij nu zijn ‘droombaan’ samen. Ook vallen opnieuw de kreten ‘leeg A4’tje’ en ‘samen ontwikkelen en realiseren’. Maar ook ‘mensen triggeren’ en ‘samen het avontuur van een project aangaan’.
Kennis en ervaring delen
Als voorbeeld noemt Maarten nu de ontwikkeling van een groot oud kantoorpand in Oss tot wooncomplex. Via een prijsvraag zijn diverse partijen uitgedaagd om tot een creatieve invulling te komen. Het is slechts een voorbeeld uit vele aansprekende projecten die hij leidde in zijn carrière. Zijn kennis en ervaring deelt hij graag met jongere professionals. Een belangrijke tip die hij iedereen standaard geeft: blijf dicht bij jezelf en ‘lees jezelf’ om te ontdekken wat het best bij je past. “Bij ontwikkeling gaat het altijd over kennis en ervaring. Maar ik voeg daar standaard een derde element aan toe. Wat hebben die kennis en ervaring met mij gedaan? Tot welke persoonlijkheid heeft dat bij mij geleid? Kennis en ervaring bepalen in mijn ogen niet, of hooguit in geringe mate, hoe ik op bepaalde situaties reageer, maar dat doet wel de persoon die ik ben geworden. Dat geldt voor iedereen.”
Een belangrijke tip in het verlengde van de voorgaande opmerking: ga aan de slag binnen een omgeving waar de randvoorwaarden, regels en afspraken bij je passen. “Doe je dat niet, dan gaat het wellicht even goed. Maar je zult je in zo’n situatie altijd moeten forceren en dat betekent dat het nooit structureel goed blijft gaan. Je verliest je plezier in je werk en dat gaat zich vroeg of laat wreken.”
Belang van een coach
Wat Maartenin zijn leven ook veel heeft gebracht, is het niet bij de pakken neerzitten. Ook niet op de echt moeilijke momenten, zoals tijdens zijn zelfstandig ondernemerschap. Zijn boodschap: geef niet op! “Laat je bij tegenslag niet uit het veld slaan. Ga op zoek naar oplossingen, kijk hoe het wel kan. En ben proactief, wacht niet af. Als je denkt dat het wel komt aanwaaien, dan is er een grote kans dat je je neus stoot. Toon initiatief en ga actief op zoek naar het juiste vervolg, naar de juiste antwoorden of oplossingen”, zo vertelt de door de wol geverfde senior, die er ook steeds beter in slaagt om zich kwetsbaar op te stellen en in dat licht ook iedere (jonge) professional aanmoedigt een coach te nemen.
“Een ervaren coach is belangrijk voor je ontwikkeling. Door het delen van ervaringen, maar zeker ook door het voorhouden van de spiegel, door het stellen van vragen. Waarom doe je wat je doet? Hoe zou je iets de volgende keer anders of beter kunnen aanpakken? Met vragen word je geprikkeld om na te denken over de keuzes die je wilt of moet maken. En dat laat je groeien, als professional en als mens.”