In een wereld waar duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds belangrijker worden, is het voor organisaties essentieel om transparant en sociaal te handelen. Om organisaties te motiveren dit te doen, introduceerde de Europese Unie in 2023 nieuwe ESG-wet- en regelgeving. Wil je als organisatie toekomstbestendig blijven, dan zul je ESG integraal onderdeel moeten maken van je bedrijfsstrategie. Hier lees je alles over ESG, de richtlijnen en hoe Yacht jouw organisatie daarin ondersteunt.
ESG staat voor Environmental, Social en Governance. ESG is een raamwerk waarmee bedrijven hun duurzaamheid en maatschappelijke impact in kaart brengen. Het bestaat uit drie factoren:
Governance: verwijst naar de bestuurlijke praktijken van een organisatie, zoals transparantie, bedrijfsethiek en naleving van wet- en regelgeving.
In een ESG-rapport worden dus alle niet-financiële prestaties van een bedrijf vastgelegd. Ondanks dat het rapporteren over ESG nog niet voor alle organisaties wettelijk verplicht is, is het essentieel om een ESG-beleid te ontwikkelen en integreren in je bedrijfsstrategie.
Vanaf 2024 wordt ESG wettelijk verplicht voor alle beursgenoteerde organisaties in Europa. De verwachting is dat dit in de toekomst voor alle bedrijven gaat gelden. Maar de wettelijke verplichting is slechts een reden om een ESG-beleid op te stellen. Organisaties die ESG-criteria omarmen:
Dit heeft impact op hogere Klanttevredenheid en Medewerkersbetrokkenheid.
ESG wordt vaak in een adem genoemd met CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Ondanks dat deze begrippen beide gaan over duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, hebben ze verschillende doelen en toepassingen.
ESG (Environmental, Social, Governance) verwijst naar een raamwerk waarmee bedrijven hun duurzaamheid en maatschappelijke impact meten. Dit raamwerk omvat drie belangrijke pijlers: milieu (Environmental), sociale aspecten (Social), en goed bestuur (Governance). ESG helpt organisaties om duurzaamheidsdoelen te stellen en prestaties te evalueren op deze gebieden.
CSRD daarentegen, gaat een stap verder door te bepalen hoe deze ESG-informatie moet worden gerapporteerd. De CSRD-richtlijnen geven organisaties duidelijke instructies over welke informatie ze moeten verstrekken, hoe deze informatie moet worden verzameld en gerapporteerd, en zorgen ervoor dat deze rapporten consistent en begrijpelijk zijn. Het belangrijkste doel van CSRD is om de transparantie en kwaliteit van de informatie rondom ESG te verbeteren, zodat stakeholders, zoals investeerders en klanten, beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen op basis van betrouwbare en vergelijkbare gegevens.
Yacht beschikt over de juiste kennis en expertise om jouw organisatie te ondersteunen met de ontwikkeling van een ESG-beleid en het opstellen van ESG-rapportages. Dit doen we als volgt:
Ben je zelf ESG-expert en op zoek naar een ESG-functie? Bekijk hier onze uitgelichte vacatures.
Interesse in onze aanpak of een deel ervan neem dan contact op met een van onze consultants.
Benieuwd hoe futureproof je organisatie is op gebied van ESG? Vul de ESG-scan in en ontdek waar de kansen liggen.
Doe de scan
Neem dan contact op met:
Denise de Breet
consultant
Marcel Zoon
Principal Sales Consultant
Suzanne Wagener
senior consultant finance
Begin met het identificeren van de ESG-factoren die het meest relevant zijn voor uw sector en bedrijf. Gebruik tools zoals materialiteitsanalyses om deze factoren te prioriteren. Integreer ESG-criteria in uw bestaande risicobeoordelings- en investeringsmodellen. Zorg ervoor dat uw financiële teams samenwerken met ESG-experts om een holistische benadering te ontwikkelen.
Kies een rapportagestructuur die aansluit bij de behoeften van uw stakeholders en sector. Populaire frameworks zijn GRI (Global Reporting Initiative), SASB (Sustainability Accounting Standards Board), en TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures). Overweeg een hybride benadering om aan meerdere normen te voldoen.
Dit hangt af van uw sector en bedrijfsmodel, maar algemene indicatoren omvatten energieverbruik, koolstofemissies, watergebruik, arbeidspraktijken, diversiteit en inclusie, en bestuursstructuren. Zorg ervoor dat de geselecteerde indicatoren meetbaar, vergelijkbaar en relevant zijn.
Financiële medewerkers moeten vertrouwd zijn met ESG-principes, data-analyse, en risicobeoordeling. Trainingen in duurzaamheidsrapportage, ESG-standaarden, en impactanalyse zijn essentieel. Daarnaast kunnen vaardigheden in stakeholdermanagement en communicatie belangrijk zijn.
Stel een kennisteam samen dat verantwoordelijk is voor het monitoren van regelgeving. Deel updates met relevante afdelingen en integreer wijzigingen in uw beleids- en rapportagestructuren.
Gebruik duidelijke, transparante en regelmatige rapportages. Publiceer jaarlijkse ESG-rapporten en gebruik uw website en sociale media voor updates. Betrek stakeholders bij de ontwikkeling van uw ESG-strategie en rapporteer voortgang en uitdagingen eerlijk. Gebruik visualisaties en storytelling om de impact van uw ESG-initiatieven te benadrukken.