ESG-functies: opdrachten met impact voor finance professionals Cover

ESG-functies: opdrachten met impact voor finance professionals

Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn steeds vaker belangrijkere pijlers voor organisaties. Dit vraagt om nieuwe manieren van werken. Steeds vaker zien we dat finance een belangrijke rol spelen in de Non-Financial reporting daarmee heeft deze duurzaamheidstransitie ook impact op de rol van finance professionals. ESG-vaardigheden (Environmental, Social, en Governance) zijn in opkomst en de arbeidsmarkt barst van de nieuwe uitdagende kansen. Dit is voor jou als finance professional dé kans om je carrière een boost te geven. Bij Yacht maken we van jou een ESG-specialist, klaar om de transitie naar een duurzame toekomst te leiden.

Het belang van ESG voor finance professionals 

Door nieuwe wetgeving zijn steeds meer organisaties verplicht om te rapporteren over milieu-, sociale en bestuurlijke aspecten. Dit stelt ze voor een serieuze uitdaging en biedt jou als finance professional kansen om voorop te lopen in deze ontwikkeling. Het ontwikkelen van ESG-beleid en het opstellen van ESG-rapportages wordt namelijk vaak binnen finance belegd. 
Door je te verdiepen in ESG-vaardigheden, onderscheid je jezelf van andere professionals en verhoog je je kansen binnen de arbeidsmarkt. Daarnaast is het een manier om bij te dragen aan het verduurzamen van bedrijfsprocessen. Hierdoor maak je niet alleen een positieve impact op de maatschappij, maar geef je ook je eigen werk meer betekenis.

Vraag naar ESG CSRD Analisten en Controllers neemt toe

De vraag naar ESG-specialisten binnen finance groeit snel. Werkgevers zoeken actief naar professionals met kennis en expertise op gebied van ESG en CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Voorbeelden van nieuwe functies die hierdoor ontstaan zijn:

  • ESG CSRD Analist
    Als ESG CSRD Analist ben jij verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en rapporteren van data die te maken hebben met het milieu, sociale en bestuurs prestaties (ESG). Daarnaast zorg jij ervoor dat deze data voldoen aan de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Je werkt hierbij  nauw samen met verschillende afdelingen, zodat duurzaamheid in de gehele bedrijfsstrategie wordt geïntegreerd. 
  • ESG CSRD Controller
    Als ESG CSRD Controller speel jij een cruciale rol in het naleven van de nieuwste duurzaamheidsnormen en -richtlijnen. Je bent verantwoordelijk voor het integreren van milieu-, sociale- en bestuurs-principes (ESG) in de bedrijfsvoering. Daarnaast help je organisaties hun duurzaamheidsdoelen om te zetten in concrete acties en meetbare resultaten. Je verzamelt en analyseert relevante data om de huidige duurzaamheidsprestaties te beoordelen en spoort verbeterpunten op, waarover je het hogere management adviseert. 

Interessante ESG/CSRD vacatures

Ontwikkel je tot ESG specialist via Yacht 

Wil jij je als finance professional verder ontwikkelen op gebied van ESG? Bij Yacht bieden we (online) opleidingen en trainingen waarmee je jouw expertise binnen het vakgebied verbreedt. Bovendien heb je via onze ESG Kennisbank toegang tot het laatste nieuws rondom ESG en CSRD, en het expert team. Nog niet klaar voor een nieuwe carrièrestap? Meld je aan bij onze finance community en word onderdeel van een netwerk waar continu de nieuwste inzichten worden gedeeld. Ben je net afgestudeerd in de richting van finance? Dan is een finance traineeship de ideale opstap naar een succesvolle carrière in dit vakgebied.

Meer weten over ESG-wetgeving en ESG-reporting?

Neem dan contact op met:

contactperson Image

Monica d' Aumerie

senior talent acquisition specialist

contactperson Image

Leigh Hierck

talent acquisition specialist

contactperson Image

Jeffrey Siero

finance Talent Acquisition specialist

contactperson Image

Awista Jarmaand

finance Talent Acquisition Specialist

Veelgestelde vragen over ESG-functies

Wat is ESG precies en waarom is het belangrijk?

ESG staat voor Environmental, Social, and Governance. Het omvat een reeks criteria die beleggers gebruiken om de duurzaamheid en ethische impact van een bedrijf te evalueren. ESG is belangrijk omdat het bedrijven helpt om langetermijnrisico's te beheren, reputatie te verbeteren, en duurzame waarde te creëren voor alle stakeholders.

Welke aspecten vallen onder Environmental, Social en Governance?

  • Environmental (milieu): Energiegebruik, afvalbeheer, uitstoot van broeikasgassen, klimaatverandering en natuurlijke hulpbronnen.
  • Social (sociaal): Arbeidsrechten, gezondheid en veiligheid van werknemers, diversiteit en inclusie, mensenrechten en gemeenschapsbetrokkenheid.
  • Governance (bestuur): Bedrijfsethiek, anti-corruptiemaatregelen, transparantie, bestuurssamenstelling en beloningsbeleid.

Welke toekomstverwachtingen zijn er voor regelgeving rondom ESG?

Verwacht wordt dat ESG-regelgeving strenger en uitgebreider zal worden. Toekomstige regelgeving zal waarschijnlijk meer gedetailleerde rapportagevereisten, strengere naleving en verhoogde transparantie vereisen. Ook zullen sector-specifieke regels waarschijnlijk toenemen.

Wie is er binnen een organisatie verantwoordelijk voor ESG?

Hoewel de specifieke verantwoordelijkheden voor ESG kunnen variëren, is het duidelijk dat een effectieve ESG-strategie een geïntegreerde benadering vereist waarbij meerdere rollen en afdelingen binnen de organisatie betrokken zijn. De Raad van Bestuur en de CEO spelen een cruciale rol in het leiden en ondersteunen van ESG-initiatieven, terwijl gespecialiseerde teams zoals het duurzaamheidsteam, finance, risicomanagement, en andere operationele afdelingen bijdragen aan de uitvoering en monitoring van ESG-strategieën.

Wat is de relatie tussen ESG-prestaties en financiële prestaties?

Diverse studies tonen aan dat bedrijven met goede ESG-prestaties vaak betere financiële resultaten behalen, waaronder hogere rendementen, lagere kapitaalkosten en een betere risicobeheersing. ESG kan bijdragen aan langetermijnwaardecreatie.

Zijn er empirische studies die aantonen dat ESG-investeringen betere rendementen opleveren?

Ja, talrijke studies en meta-analyses hebben aangetoond dat er een positieve correlatie is tussen ESG-prestaties en financiële rendementen. Voorbeelden zijn onderzoeken van MSCI, Morningstar, en academische studies die de outperformance van ESG-portefeuilles hebben gedocumenteerd.

Hoe kunnen we de waardecreatie van ESG-investeringen aantonen aan onze stakeholders?

Gebruik casestudies, benchmarks, en kwantitatieve analyses om de voordelen van ESG-investeringen te illustreren. Rapporteer niet alleen financiële prestaties, maar ook niet-financiële voordelen zoals verbeterde reputatie, klanttevredenheid, en talentbehoud. Transparante communicatie en het delen van succesverhalen zijn cruciaal.

Welke wettelijke vereisten en normen zijn er met betrekking tot ESG-rapportage?

Vereisten variëren per regio. In de EU zijn bedrijven bijvoorbeeld verplicht te rapporteren volgens de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), en binnenkort de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Andere regio's hebben vergelijkbare vereisten, zoals de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) aanbevelingen.

Welke opleidingen moet ik doen om ESG goed te begrijpen?

Om een diepgaand begrip van ESG (Environmental, Social, and Governance) te krijgen, zijn er verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen. De keuze hangt af van je huidige kennisniveau, professionele doelen en de specifieke aspecten van ESG waarin je geïnteresseerd bent. 

Download de ESG dictionary

Jouw privacy is belangrijk voor ons. Yacht gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement