Het toetsen van vergunningsaanvragen op wet- en regelgeving klinkt niet meteen als veelomvattend. Maar niets is minder waar, zo wordt snel duidelijk in een gesprek met Yacht-professional Grad Clabbers. Als hij vertelt over zijn werk als Wabo-casemanager bij de gemeente Sittard-Geleen komen woorden als divers, een hele uitdaging en veel puzzelstukjes op tafel. “Een simpele aanvraag voor een dakkapel kan snel een veelzijdig vraagstuk worden.”
Eén omgevingsvergunning per project
In juli 2019 studeert Grad als bouwkundige af aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. De Geleendenaar gaat meteen na zijn studie aan de slag bij zijn stagebedrijf, maar het werk als calculator bevalt hem niet. En dan komt Yacht in beeld, met de functie van Wabo-casemanager bij ‘zijn’ gemeente Sittard-Geleen, op basis van een traineeship.
Wabo staat voor de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en is de basis voor een groot deel van de vergunningen als het gaat over de fysieke leefomgeving. Door deze wet is het mogelijk om binnen een project met één omgevingsvergunning verschillende activiteiten uit te voeren. Denk hierbij aan onder meer (uit)bouw en aanleg.
De meest uiteenlopende vragen
Het werk van een casemanager spreekt Grad wél aan. “Vooral de diversiteit. De ene keer heeft de aanvraag te maken met een pand op een industrieterrein, de andere keer met een monumentaal gebouw in een van de stadscentra. Een simpele aanvraag voor een dakkapel kan snel een veelzijdig vraagstuk worden. Bijvoorbeeld door speciale geluidsnormen die gelden, of omdat Monumentenzorg om de hoek komt kijken. Het toetsen is met regelmaat een hele uitdaging.”
Grad herinnert zich zijn eerste maanden bij de gemeente Sittard-Geleen nog heel goed, en niet alleen omdat ze samenvielen met de eerste lockdown. Zijn eerste werkdag vorig jaar was namelijk begin juni. Meteen kon hij vol aan de slag. “Ik werd met de meest uiteenlopende vragen geconfronteerd. Op een aantal had ik snel het antwoord paraat, maar bij veel vragen moest ik naar de inhoud van de reactie op zoek. Deels kun je de gegevens zelf opzoeken, deels is het aankloppen bij collega’s. Ik leerde op deze wijze wel snel.”
Ik werd met de meest uiteenlopende vragen geconfronteerd
Veel puzzelstukken
Wat ook nadrukkelijk bijdroeg aan het vergaren van kennis was de opleiding ABW1, die Grad als trainee bij Yacht kreeg aangeboden. Tal van bouwtechnische en juridische aspecten kwamen aan bod. “De vakkennis van de docenten en het lesmateriaal zijn van een heel hoog niveau. De combinatie van praktijk en theorie bevalt me sowieso goed, ik kan het me niet beter wensen”, aldus Grad, die zich een snelle leerling toont. Zo’n half jaar na zijn start bij de gemeente Sittard-Geleen mag hij zich formeel Wabo-casemanager noemen.
Hij ziet zichzelf als de regisseur van het hele vergunningsproces. “Je wint adviezen in bij diverse specialisten zodat je weloverwogen en met onderbouwing kunt besluiten over het wel of niet verlenen van de vergunning. Je moet je bovendien bewust zijn van de consequenties van het besluit voor eventuele toekomstige aanvragen. Je hebt met veel puzzelstukken te maken. Ook dat zorgt voor de diversiteit die mijn werk zo leuk maakt.”
Politieke inmenging
Voor Grad is het helemaal duidelijk: hij wil verder in dit vakgebied. Dat betekent, zo geeft hij aan, eerst verder groeien in zijn huidige functie. “Er valt nog veel te leren. Onder meer over het verloop van bepaalde processen en de omgang met situaties waarbij sprake is van politieke inmenging. En over de communicatie met burgers in alle voorkomende situaties. In deze coronatijd is het op onze afdeling een grote drukte. Er komen veel aanvragen binnen voor bijvoorbeeld een aanbouw. De behandeling duurt door die piekdrukte soms langer dan normaal en dat maakt burgers weleens ongeduldig. Als ze bellen voor de stand van zaken, en ze uiten hun ongenoegen, dan moet jij wel begripvol en correct blijven.”
Kennis en overzicht
Uitgeleerd raakt Grad sowieso voorlopig niet. Mede door de veranderingen in wet- en regelgeving, waaronder de nieuwe Omgevingswet en de wettelijke eisen voor bijna energieneutraal bouwen (BENG). “Aanvragen moeten voortaan worden ingediend met al bijgevoegd de betreffende goedkeuringen van gecertificeerde bedrijven. In mijn ogen betekent dat niet dat wij enkel nog een stempel hoeven te zetten. Ook nu nog is het zaak om alles te toetsen aan de wet- en regelgeving. Als casemanager moet ik dus evengoed de kennis en het overzicht hebben. Ook gecertificeerde bedrijven kunnen fouten maken en het gaat vaak over veiligheid en gezondheid van mensen. Ik blijf me even verantwoordelijk voelen als voorheen. Ik wil precies weten waar ik mijn handtekening onder zet.”
Aspecten op het vlak van duurzaamheid worden ook een steeds groter onderdeel van het werk van Grad. “De indieners moeten hun aanvragen anders aanvliegen. Ze moeten proactief nadenken over vragen als hoe ga ik energie opwekken en welk materiaal gebruik ik? Het is aan mij als casemanager om te kijken of aan de normen wordt voldaan.”
De indieners moeten hun aanvragen anders aanvliegen
Doorgroeien naar complexe zaken
Uit alles blijkt dat Grad op zijn plek zit als Wabo-casemanager. Of zoals hij het zelf zegt: “Het is de juiste functie op het juiste moment.” En zoals gezegd, in die ‘juiste’ functie wil hij zich verder ontwikkelen, onder meer door een relevante vervolgopleiding, zoals ABW2. “Ik wil doorgroeien naar de meer complexe zaken. Denk bijvoorbeeld aan een aanvraag voor een fabriek op een terrein zoals hier in de gemeente van DSM. Zo’n aanvraag heeft alle mogelijke aspecten in zich en ligt bovendien publiekelijk onder een vergrootglas. Op dat niveau komen, daar onderdeel van zijn, dat is de ambitie die ik heb.”
Wil jij ook aan de slag als Wabo-casemanager?Bekijk alle vacatures