Het is tijd voor jong talent in het gemeentelijk personeelsbestand, volgens de 24-jarige Teun Leeuwerik. Als young professional ziet hij de oude garde ouder worden en vertrekken, soms nog voordat nieuw talent is ingewerkt. Kennis wordt niet overgedragen. Gemeenten hebben geen keus meer: er is nieuwe aanwas nodig.
Na zijn middelbare school kiest Teun voor de studie geografie, planologie en milieu. Hij wil leren hoe de mens zich verhoudt tot zijn omgeving. Teun: “Hoe kun je maatschappelijke veranderingen teweegbrengen?”
Detachering
Nog voordat de inkt van de handtekeningen onder zijn diploma is opgedroogd, klopt Yacht Engineering aan. Na twee gesprekken is Teun erover uit. Hij start zijn carrière bij Yacht. “Ik ben zonder opdracht aangenomen.” Ergens lijkt hem dat nu nog te verbazen. De eerste maanden zit Teun ‘op de bank’, zoals dat heet. Maar hij zit niet stil. Hij doet werkervaring op en solliciteert, in overleg met Yacht, ook zelf op banen.
Afwijzingen
Teun vertelt over de vele afwijzingen die hij heeft gekregen tijdens zijn zoektocht naar een leuke baan. Het binnenkomen vond ik het moeilijkst. Iedere keer werd er gekozen voor iemand met meer ervaring, maar dat is heel lastig om te horen, want hoe kan iemand ervaring opdoen als je nergens kunt beginnen met werken? En dan komt er bij Yacht een opdracht binnen voor de gemeente Leudal, nu ruim een jaar geleden. Teun: “Je moet wel een bureau en een gemeente vinden die je een kans willen geven.” Hij solliciteert en mag zich bewijzen als medewerker frontoffice ruimtelijke omgeving. Niet direct de meest uitdagende functie volgens hem. Toch is hij blij met de kans zichzelf te bewijzen en om ervaring op te kunnen doen.
Groei
Aan de voorkant van het proces neemt hij de telefoon op en beantwoordt vragen van burgers. "Ik moest echt leren hoe je als ambtenaar met burgers omgaat." Volgens eigen zeggen heeft hij daar misschien wel de meeste groei in doorgemaakt. “Hoe je duidelijk communiceert, want hoe jij omgaat met de burger, straalt natuurlijk ook af op de gemeente.”
Teun heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij bij Ruimtelijke Ontwikkeling uit wil komen. En toen er intern een en ander veranderde, kwam er ook ruimte voor zijn persoonlijke ontwikkeling op de door hem gewenste afdeling. “Het is een heel interessant vakgebied in een veranderend werkveld.” En met dat veranderende werkveld doelt hij op de nieuwe omgevingswet.
Omgevingswet
Terwijl hij is ‘opgevoed’ met het gedachtegoed van de nieuwe omgevingswet, valt hem op dat de oude garde echt moet omdenken. “Een nieuwe wet verandert niet de manier van denken, die komt van binnenuit en kost tijd. De oude manier is: nee, tenzij. De nieuwe manier: ja, mits.” Of de omgevingswet gaat doen wat-ie belooft, Teun moet het eerst nog zien in de uitvoering. “Het kan ook dezelfde werkwijze zijn in een nieuw jasje. Van de uiteindelijke regels zullen er nog veel blijven bestaan. Als je van 26 wetten naar één wet gaat, wordt dat natuurlijk één grote wet. Dus hoeveel regeldruk valt er dan ook echt weg?”
Dat de wet is vertraagd, verbaast hem niet, maar dat ze heel lang vast hebben gehouden aan januari 2021, vindt hij wel zorgwekkend. “Voordat het af is, veel details zijn nog niet duidelijk.” Maar hoe de wetgeving ook gaat zijn, voor Teun gaat het erom dat er aan het einde een goed product uitkomt.
Beleid
“Ik wil het liefst doorgroeien naar de beleidskant en zit nu aan de uitvoerende kant.” Voor nu is dat prima. “Je kunt wel beleid schrijven, maar kun je dat echt goed als je niet weet hoe de uitvoering werkt? Ik denk wel dat dat belangrijk is. Regels moeten niet bestaan omwille van de regels, maar om het doel dat je wilt bereiken. Het gaat om een mooi resultaat, waarbij je de belangen van iedereen meeneemt.” En al die verschillende belangen maken het volgens Teun juist zo complex en daarmee interessant.
Vergunning
Als medewerker ruimtelijke ordening beantwoordt Teun nog steeds telefonisch vragen van burgers. “Veel vragen gaan over vergunningvrij bouwen of over het bestemmingsplan. Wat daar nu bij is gekomen, is het verlenen van vergunningen en het adviseren bij aanvragen.” Ook heeft hij enkele beleidsstukken overgenomen. “Dat is iets dat bij me past en ik vind het leuk dat ik die kans krijg.”
Werkveld
Veel studiegenoten van hem werken inmiddels bij private adviesbureaus. Er zijn er maar weinig die bij de gemeente uitgekomen zijn. Enerzijds omdat het dus lastig is om binnen te komen, anderzijds door het imago van de gemeente. Dat het niet bepaald een snel werkveld is, daar moest ook Teun even aan wennen. Ruimtelijke ontwikkelingen duren vaak jaren tot decennia. Er liggen dossiers die ouder zijn dan dat ik ben. Als voorbeeld haalt hij nooit afgeronde woningbouwplannen aan. “Je zit met heel erg veel verschillende belangen en uiteindelijk moet je een afweging maken. En een minder prettige keuze kan voor een volksvertegenwoordiger grote gevolgen hebben. Veel bestuurders willen die dus niet maken”, zegt hij. “Er zijn dossiers waarbij je het als gemeente of overheid nooit voor iedereen goed doet.”
Valkuil
Zijn eigen valkuil is misschien wel dat hij te snel te veel wil. “Daarin moet je me soms tegenhouden.” Gelukkig zijn er dan de consultants bij Yacht die hem daarin adviseren. Voor nu is Teun tevreden en voorlopig wil hij gewoon nog voor Yacht blijven werken. Ook als in december zijn huidige opdracht komt te vervallen, is hij voornemens zich verder te ontplooien onder de vleugels van zijn detacheerder. “Ik wil me zo ver mogelijk ontwikkelen en ik denk dat detachering mij daarbij kan helpen.”
Ben je klaar voor de Omgevingswet?Doe de check met de DSO Gereedheid Analyse!