Maintenance op een juiste manier uitgevoerd, kan een efficiencyverbetering opleveren van wel 30%. Roelof Lubbe, gedetacheerd door Yacht als senior beheerder technische systemen, pleit ervoor om mens en installatie efficiënter in te zetten. Onderhoud is misschien niet sexy, maar een langere levensduur van je kapitaal is dat wel. Sinds jaar en dag zet hij zich in om organisaties naar the next level van onderhoud te tillen.
Maintenance
Roelof kreeg naar aanleiding van zijn cv eens de vraag of hij meer van de projecten of van het onderhoud is. Zijn antwoord hierop: “Ik ben een onderhoudsman die graag projectmatig werkt.” Een echte doener die door al zijn ervaring inmiddels een snelle denker is. Zijn kennis van de praktijk maakt dat hij methodes goed kan overdragen aan anderen. Maintenance betekent voor hem het in stand houden van het kapitaal van de onderneming. Daarmee bedoelt hij dat je zowel de technische installaties als de kennis van medewerkers goed moet onderhouden.
Onderbouwd onderhoud
Onderhoud wordt onderbelicht, volgens Roelof. Het gaat om zoveel meer dan alleen boutjes en moertjes. “Je bouwt twee jaar aan een nieuwe installatie, waar je vervolgens wel vijftig jaar gebruik van wil maken. De gedachte is dat onderhoud mensen en geld kost. Maar voorspelbaar onderhoud is betrouwbaar en daarmee beheers je juist kosten. Goed onderbouwd onderhoud is op de lange termijn per definitie goedkoper dan brandweeronderhoud.”
Volgens Roelof hebben de meeste organisaties de uitrol van procesautomatisering inmiddels wel afgerond. Dat betekent dat ze toe zijn aan de volgende stap. Want: onderhoud kan altijd beter. Roelof: “Hoe kun je hetzelfde geld slimmer inzetten? Je praat dan over nut, noodzaak en efficiency.”
Huidige opdracht
Sinds september 2018 is Roelof gedetacheerd bij een waterschap. Met Roelof aan boord wordt de huidige status van het onderhoud richting de gewenste status gebracht. Het is tijd voor een verdere professionaliseringsslag qua onderhoud en het beheersen van nieuwe installaties en projecten. Roelof zelf krijgt met veel meer zaken te maken dan techniek alleen. Zo praat hij met wethouders, maar ook met mensen die zich zorgen maken om de vissen die in de buurt van een gemaal zwemmen.
Overtuiging
Zijn persoonlijke overtuiging is dat je mensen van begin af aan moet meenemen in het veranderproces. Roelof: “De techniek ken ik wel, de mensenkant blijft leuk. Het gaat om het meekrijgen van de mannen. Laat zien waar je mee bezig bent, verwachtingsmanagement. Zoek de trigger om mensen mee te krijgen. Iedereen heeft een trigger. Verandering komt vanuit de mens.” Roelof communiceert veel over de oplevering richting onderhoudsmensen. “Hoe meer mensen, hoe meer meningen, ja. Maar prestatie gaat gepaard met acceptatie.” Hij is zich heel erg bewust van de omgeving waar hij in zit en hij betrekt die omgeving erbij. Zijn tip is dan ook: “Stel jezelf open en onderzoek de vraag achter de vraag. Luister zonder aannames en blijf trouw aan jezelf.”
Onderhoudsbeheersystemen
Veel organisaties zijn door Roelof al geholpen met de implementatie van diverse onderhoudsbeheersystemen. “Ik ken onderhoud en weet hoe dat werkt en hoe dat moet. De tool is niet het doel, maar het middel om het doel te bereiken. Procesmatig denken kan ik wel. En omdat ik een doener ben, wil ik altijd weten hoe het werkt. Als ik het zelf snap dan kan ik het ook goed uitleggen.” Inmiddels is hij dan ook bekend met de nodige onderhoudssystemen.
CO₂-footprint
Meer dan bij zijn vorige werkgevers wordt Roelof nu bewust gemaakt van klimaat en omgeving. Want wat is de CO₂-footprint? Nieuwe gemalen voldoen aan alle gewenste normen. Oude gemalen kunnen niet altijd veel duurzamer, omdat het bijvoorbeeld gaat om monumenten. Maar al kunnen bestaande installaties misschien niet direct aangepast worden, alles daaromheen kan dat wel. Daar werkt deze overheidsorganisatie hard aan. Roelof vertelt over een visvriendelijk gemaal en over installaties die verzilting tegengaan. De gewassen in het achterland hebben nu eenmaal behoefte aan zoet water. Sommige gemalen zorgen dus eerder voor een gezonde flora en fauna dan voor droge voeten. Zijn waterschap maakt gebruik van zonnepanelen, regelt kuilen voor ringslangen, nestjes voor vogels en een hotel voor bijen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar vismigratie, energiebesparing en groendaken. Roelof: “Als het verbeterde onderhoudssysteem live gaat, dan zijn de installaties misschien niet direct duurzamer, maar door een efficiëntere planning is er aanzienlijk minder reistijd voor de monteurs. Minder CO₂-uitstoot dus.” Binnen de mogelijkheden wordt er veel gedaan aan duurzaamheid en Roelof draagt daar nu aan bij. Voor hem is het werk pas gedaan wanneer alle systemen staan en actief zijn. “Wanneer de nieuwe werkwijze het nieuwe normaal is.”