Voor een succesvolle carrièreswitch, is omscholing nodig. Zo weet jij alles van de nieuwe materie en ben je up-to-date als het aankomt op trends en ontwikkelingen binnen het nieuwe werkveld. En breng jij je carrière vooruit in een nieuwe richting.
Doe het vandaag in plaats van morgenLisa Smits, Engineering-trainee via Yacht
Zodra je hebt besloten dat je een carrièreswitch wilt maken, start de zoektocht naar een rol, expertise of organisatie die het best bij jouw ambities aansluit. Misschien wil je gaan ondernemen of ambieer je meer betekenisvol werk. Volg deze 5 stappen om het beste resultaat uit jouw zoektocht te halen:
Wat vind je uitdagend om te doen? Denk out of the box en maak een lijst van je expertises en passies. Van koken tot sporten; beschrijf jouw favoriete activiteiten en reflecteer waarom jij deze zo leuk vindt. Dit helpt om de skills te ontdekken waar jij voldoening uithaalt, zoals ‘presenteren’ of ‘complexe problemen oplossen’. Zo kom je erachter waar je nieuwe rol aan moet voldoen.
Breng in kaart wat je sterke kanten zijn. Denk niet alleen na over je hard skills. Deze vaardigheden kun je aanleren. Schrijf juist op wat jouw soft skills zijn. Door een positie te zoeken die hierbij aansluit, groei je sneller door. Vind je het lastig om jouw kwaliteiten te verduidelijken? Gan dan aan de slag met zelfreflectie of vraag aan vrienden of collega’s welke kwaliteiten zij bij jou zien en in wat voor soort functie bij jou past.
Maak een top 3 van de rollen, werkvelden, expertises en organisaties waar jij je in thuis voelt. Vaak liggen deze dicht bij elkaar. Gooi lijntjes uit in je netwerk en zorg dat je mensen spreekt die in deze positie werkzaam zijn. Neem de tijd en duik goed in de materie, je investeert tenslotte in je eigen toekomst.
Het is niet gek als het een tijdje duurt, voordat jij weet wat je wilt. Maar zet direct stappen als jij weet welke richting je op wilt. Uitstellen zorgt alleen maar voor extra twijfel, terwijl je er eigenlijk al klaar voor bent. Grijp je kans met beide handen aan en maak de weg vrij voor jouw nieuwe carrière.
Ga na wat jij belangrijk vindt in een opleiding en hoe jij het beste leert. Bedenk ook welke opleidingsvorm het best bij jouw situatie past. Kies jij een voltijd, deeltijd of een duale opleidingsvorm?
Laat je drijven door activiteiten waar je energie van krijgt. Praat met verschillende mensen over wat je ambieert, gecombineerd met onderzoek naar je eigen potentie en ontketen die actief Lisa Smits, Engineering-trainee bij Yacht
Opleidingen worden in verschillende vormen aangeboden, denk aan: online, offline, open source of soms wordt het aangeboden door je werkgever. Welk type onderwijs je kiest, is afhankelijk van je doel, tijd, financiële middelen en prioriteiten.
Een voltijd opleiding betekent dat jij naast je studie hooguit ruimte hebt voor een bijbaan. Een voltijd opleiding is handig als jij bijvoorbeeld met sabbatical gaat of als jij de financiële middelen en tijd hebt om een jaar (of langer) in jezelf te investeren.
Bij een deeltijdopleiding heb je één dag of een aantal avonden per week les. Deze onderwijsvorm kun je dus naast een parttime baan doen. Voor de opleider maakt het niet uit welk werk je naast je opleiding doet. Deze studie volg je dus gewoon naast je oude en nieuwe baan of naast je onderneming.
In een duale opleiding kies je een baan die past binnen het veld van je opleiding. De helft van de tijd leer je de theorie en in de andere helft pas je deze theorie toe in de praktijk. Je kunt verschillende richtingen opgaan. De Haagse Hogeschool biedt bijvoorbeeld accountancy, bedrijfskunde of rechten aan als duale studies. En aan de Vrije Universiteit kun je duaal een master in Business analytics behalen. Het voordeel van dit leer-werktraject is dat jij je opgedane kennis direct kunt toepassen in de praktijk.
Wil jij niet gebonden zijn aan een opleidingsinstituut en online les hebben? Volg dan voor een cursus of opleidingsprogramma via een online open source leerplatform, zoals edx.org. EdX biedt 2500 gratis courses en programma’s aan voor ambitieuze professionals en voor iedereen vrij toegankelijk is. Verschillende gerenommeerde universiteiten zoals Harvard University, Berkeley University en MIT zijn verbonden aan dit platform.
Sommige organisatie bieden ook in-house opleidingstrajecten aan, zoals traineeships of cursussen. Informeer naar de mogelijkheden bij de P&O-afdeling en ontdek of er mogelijkheden zijn om binnen je organisatie in een andere rol door te groeien.
Volgende stap: een opleidingstraject kiezen dat aansluit bij jouw wensen en verwachtingen. Deze 3 tips zetten je op het goede pad:
Bijscholen doe je als jij meer verdieping wilt in jouw huidige vakgebied, bijvoorbeeld als je wilt doorgroeien. Omscholen doe je als je een andere richting op gaat en kennis wilt opdoen over je nieuwe werkveld.
Als je besluit een carrièreswitch te maken, is het belangrijk om deskundig te worden in je nieuwe vakgebied. In een omscholingstraject leer je de essentiële skills en ben je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.