In 2025 verandert er veel voor zzp’ers en de opdrachtgevers van zzp'ers. De Belastingdienst gaat vanaf dat moment namelijk controleren op schijnzelfstandigheid volgens de Wet DBA. Zorg dat je compliant blijft als freelancer. Bereid je voor met onze insights of vraag een adviesgesprek aan.
In 2025 vervalt het handhavingsmoratorium van de Wet DBA. Deze wet is er om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dit betekent voor zzp’ers dat de Belastingdienst kan controleren of jouw relatie met de opdrachtgever daadwerkelijk een zelfstandige werkrelatie is of dat het toch een dienstverband is, waardoor de opdrachtgever alsnog loonbelasting en premies verschuldigd is. Ook kan het zo zijn dat je daardoor ten onrechte gebruikt hebt gemaakt van ondernemerschapsfaciliteiten.
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger optreden tegen schijnzelfstandigheid. Momenteel worden er al waarschuwingen gegeven tijdens bedrijfsbezoeken, maar vanaf volgend jaar is het tijd voor actie: overtredingen kunnen leiden tot boetes en naheffingen voor opdrachtgever en zzp’ers.
Toegang tot veel mooie opdrachten
Compliant in regelgeving en zekerheid
Flexibele contractopties
Professionele ondersteuning in ontwikkeling
Denken mee wat voor jou past
Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand een opdracht doet als zzp'er, maar er feitelijk van een dienstverband sprake is. De Belastingdienst kan dit beoordelen door de werkrelatie te onderzoeken. Als ze concluderen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, lopen jij en je opdrachtgever risico op financiële gevolgen.
Voorkom schijnzelfstandigheid op een eenvoudige manier door deze check van de Belastingdienst.
Dit zijn sterke signalen van schijnzelfstandigheid:
Je bent te afhankelijk van één opdrachtgever.
Er is sprake van een langdurige relatie.
Je werkt onder instructies van de opdrachtgever.
Analyseer het risico: Als zzp’er moet je alert zijn op de risico’s van het niet naleven van wet- en regelgeving. Dit kan leiden tot correcties en verlies van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek.
Calculeer het gevolg: Organisaties worden voorzichtiger met het inhuren van zzp’ers door de verwachte controles. Dit maakt het voor jou als zzp’er moeilijker om opdrachten te vinden.
Vind een passende oplossing: Wil je blijven werken als zzp’er op een manier die bij jou past? Bij Randstad Professional | Yacht bieden we diverse contractvormen aan, zodat je je kunt richten op waar je goed in bent zonder de zorgen van administratie en juridische risico’s. Laten we samen bekijken wat het beste bij jou past! Zo helpen we je flexibel te blijven werken of juist naar een vaste baan.
> Interesse in de Yacht Freelance zzp opdrachten? Ontdek ze hier.
Registreer jezelf bij de Kamer van Koophandel (KvK) en houd je administratie op orde. Dit omvat het bijhouden van je facturen, inkomsten, en uitgaven. Bepaal ook je eigen tarieven en onderhandel direct met opdrachtgevers.
Voorkom gezag van de opdrachtgever door zelf te bepalen hoe je je werk uitvoert. Werk aan je professionaliteit door trainingen en cursussen te volgen. Zorg ook dat je jezelf kunt vervangen bij afwezigheid.
Houd afstand van de organisatiecultuur van de opdrachtgever. Zorg ervoor dat je niet als een 'vast' onderdeel van het team wordt gezien.
Diversifieer je opdrachten en probeer niet te afhankelijk te zijn van één opdrachtgever. Dit vermindert het risico dat de Belastingdienst je als werknemer beschouwt.
Gebruik de schijnzelfstandigheid check van de Belastingdienst om te beoordelen of jouw arbeidsrelatie voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.
Houd duidelijke documentatie bij van je werkzaamheden en de afspraken met opdrachtgevers. Dit kan helpen om je zelfstandigheid aan te tonen als dat nodig is.
Als zzp’er wil je excelleren. Daarvoor moet je op de hoogte blijven van de spelregels in het werkveld waarin je opereert. Meer expert insights nodig over de Wet DBA en schijnzelfstandigheid? De specialisten van Randstad Professional | Yacht staan klaar om jou futureproof te maken. Benieuwd wat je te wachten staat in 2025 en wil je graag voorbereid het nieuwe jaar ingaan? Neem dan onderstaand contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek of gewoon even laagdrempelig contact.