In 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op de Wet DBA. Deze wet bepaalt dat de opdrachtgever en zzp’er gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de beoordeling van de arbeidsrelatie. Hier lees je hoe je risico’s op naheffingen en boetes voorkomt. Wil je meer informatie over de Wet DBA en jezelf informeren over alternatieven om compliant te blijven?
De Wet DBA is bedoeld om de arbeidsrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers te verhelderen. De Wet DBA stelt orde op zaken en verduidelijkt het onderscheid tussen een zelfstandige en een werknemer.
Er is sprake van schijnzelfstandigheid wanneer een persoon zich voordoet als zelfstandige, maar in werkelijkheid functioneert als een werknemer. Dit kan je als opdrachtgever grote problemen opleveren. De Belastingdienst beoordeelt of er een gezagsverhouding is, wie het ondernemersrisico draagt, en of de zzp’er voldoende onafhankelijk opereert. Wordt schijnzelfstandigheid vastgesteld, dan krijg je te maken met forse naheffingen en mogelijke boetes. Doe de check bij de belastingdienst.
De Belastingdienst kijkt naar verschillende factoren om te bepalen of er sprake is van dienstbetrekking. Jouw gezag over de zzp’er, de afhankelijkheid van de zzp’er en of er sprake is van ondernemersrisico wordt hierin meegenomen.
Als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een dienstverband tussen jou en zzp’ers, heb je kans op naheffingen en boetes. Zorg dus voor inzicht en bepaal welke arbeidsvorm van toepassing is tussen jou en de zzp’er.
Hulp nodig bij het inzichtelijk krijgen van je zzp-beleid? Radnstad Professional | Yacht maakt DBA risico-analyses en geeft passend advies. Lees meer over inhuuropties van zzp’ers.
Op 1 januari gaat de Belastingdienst strenger handhaven en gerichter controleren. Vooral in de sectoren zorg, kinderopvang en bouw, waar het risico op schijnzelfstandigheid groot is. Voldoe je niet aan de eisen? Dan riskeer je hoge boetes en naheffingen als er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Sinds 6 september 2024 is het niet meer mogelijk om nieuwe modelovereenkomsten door de Belastingdienst goed te laten keuren. Bestaande overeenkomsten worden niet meer verlengd. Vanaf nu wordt er gekeken naar de feitelijke werksituatie en met name naar de gezagsverhouding om te bepalen of er sprake is van zelfstandigheid.
De WET DBA is waarschijnlijk van tijdelijke aard. Naar verwachting wordt in 2026 de huidige Wet DBA vervangen door de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Deze wet is bedoeld om nog duidelijker te beoordelen wanneer een arbeidsrelatie een dienstverband of zelfstandige is. De regels worden dus nog strenger. Bereid je hierop voor om in de toekomst compliant te blijven.
De veranderingen rondom de zzp-wetgeving vragen om onmiddellijke actie. Bereid je nu voor om te zorgen dat je compliant blijft en geen waardevolle zzp’ers verliest. Gelukkig zijn er verschillende goede oplossingen beschikbaar die zorgen voor een flexibele en juridisch correcte inzet van talent. Randstad Professional | Yacht biedt een breed scala aan contractvormen, zoals detachering, payroll en werving & selectie, die jouw bedrijf beschermen tegen de risico’s van schijnzelfstandigheid. Lees hier meer over onze transitieaanpak.
Veel zzp’ers blijven wél als zelfstandigen werken. Ze bieden expertise, nemen eigen ondernemersrisico’s en werken volledig onafhankelijk. Deze zzp’ers wil je graag behouden, en wij helpen je hen op de juiste manier in te zetten binnen jouw organisatie. .