Nieuwe producten of processen ontwerpen of bestaande producten of processen verbeteren: dat is jouw passie. Als industrieel ontwerper denk je outside-the-box, ben je innovatief en breng je beweging en verandering met (soms) vernieuwende ideeën. Met jouw ideeën gaan we de markt (en misschien wel de hele wereld) veroveren.
Als industrieel ontwerper ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen van nieuwe producten of processen of het verbeteren van bestaande producten of processen. Je doet hiervoor onderzoek en denkt outside-the-box. Van jouw innovatieve en creatieve ideeën worden we blij! Zodra je een plan hebt gemaakt, presenteer je deze aan de klant. Uiteraard bereid je je tot in de puntjes voor op de presentatie door schetsen en prototypes te maken. Daarnaast gaat er aardig wat tijd zitten in het doen van onderzoek en het brainstormen met je collega's.
Je hebt tijdens het gesprek met de klant zelfvertrouwen en bent daadkrachtig. Niet ieder concept is een goed idee dat verdere uitwerking verdient. Sterker nog, doorzettingsvermogen en geduld zijn bijna zo belangrijk als creativiteit. Het kan soms maanden of jaren duren voordat jouw idee de wereld vooruit helpt. Wie je klanten precies zijn en wat je gaat ontwerpen? Dat is afhankelijk van de branche waarin je werkt. Het leuke hieraan is dat je als industrieel ontwerper precies aan de slag kunt met de producten of processen die het beste aansluiten bij jouw interesses!
Bekijk onze industrieel ontwerper vacatures
Ben je benieuwd naar de taken, verantwoordelijkheden en uitdagingen van een industrieel ontwerper? Hieronder hebben we de belangrijkste informatie op een rij gezet.
Als industrieel ontwerper ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:
Hoewel jij je ideeën met flair en overtuiging brengt, is de kans groot dat de opdrachtgever of eindgebruiker op- en aanmerkingen heeft. Schetsen, prototypes en proefmodellen moeten constant worden verbeterd of veranderd. Feedback zie je als een kans en als noodzakelijke stap naar vooruitgang. Deze neem je zorgvuldig in je op met een team van andere specialisten. Jouw grootste uitdaging is het vertalen van je drive en creativiteit naar ontwerpen die zowel opdrachtgevers en eindgebruikers kunnen bekoren.
Jij bent energiek en inspireert met originele ideeën. Uiteindelijk wordt je harde werk beloond als jouw unieke idee in de praktijk gebruikt wordt. Hoe bijzonder is het als je weet dat jij en je team een product in de winkel van A tot Z ontworpen hebben?
Het gemiddelde startsalaris van een industrieel ontwerper ligt rond de €2.865 euro per maand. Naarmate je groeit binnen je vakgebied, groeit je salaris mee. Daarnaast verdient een industrieel ontwerper met een wo-opleiding gemiddeld meer dan een industrieel ontwerper die een mbo-opleiding heeft gevolgd.
Veel organisaties bieden interessante ontwikkelmogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van cursussen en opleidingen. Daarnaast maak je kans op extra's en bonussen zoals een auto van de zaak, winstuitkering, pensioen of bonusregeling. Ook een buy-your-own-devices regeling voor je laptop en mobiele telefoon zijn bij sommige bedrijven een optie.
Om industrieel ontwerper te worden, kun je de opleidingen industrieel ontwerpen, industrial design, engineering, design and innovation of industrieel product ontwerpen volgen. Ook de opleidingen werktuigbouwkunde en grafisch ontwerpen zijn een goede basis als je dit beroep wilt uitoefenen. Je kunt (varianten op) de bovengenoemde opleidingen op mbo, hbo en wo-niveau volgen.
Onder andere de TU Delft en de Eindhoven University of Technology staan bekend om hun interessante opleidingsaanbod voor mensen die industrieel ontwerper of een aanverwante beroep willen gaan uitoefenen. Tijdens de opleidingen zul je worden klaargestoomd voor het beroep industrieel ontwerper. Overweeg om een extra cursus te volgen als je bepaalde computerprogramma's (zoals Agile en Scrum) perfect onder de knie wilt krijgen.
Een industrieel ontwerper moet de Nederlandse taal goed beheersen (ook in geschrift). Mocht je bij een internationaal bedrijf willen gaan werken, volg dan eventueel een cursus zakelijk Engels. Zo vergroot je je baankansen én wordt samenwerken met je internationale team makkelijker.
Om je te laten omscholen of bijscholen tot industrieel ontwerper, kun je het beste een van bovengenoemde opleidingen (eventueel verkort of als bachelor/master volgen). Heb je relevante werkervaring en kennis van commercie en techniek? Dan kun je bij de Yacht Academy eventueel een aanvullende opleiding of training volgen tot industrieel ontwerper.
Als industrieel ontwerper moet je over de volgende vaardigheden beschikken:
Als industrieel ontwerper kun je aan de slag als ontwerper, producttechnoloog of productontwikkelaar. Je kunt doorgroeien tot een leidinggevende functie binnen jouw team, bijvoorbeeld als projectleider. Mocht je toe zijn aan een nieuwe uitdaging, dan kun je je meer gaan richten op bijvoorbeeld de onderzoekskant van je functie. Ook is het een optie om het onderwijs in te gaan. In het onderwijs is er altijd vraag naar professionals die hun kennis willen overdragen. Eventueel kun je een baan in het onderwijs combineren met je eigen ontwerpbureau of werk als interimmer.
Een industrieel ontwerper kan zelfstandig werken of bij een ontwerpbureau, ingenieursbureau, consultancybureaus, de overheid en verschillende soorten bedrijven (waaronder multinationals). Qua branche zijn de mogelijkheden zeer breed. Richt je op een branche en bedrijf waar jij de meeste affectie mee hebt!
Als industrieel ontwerper werk je nauw samen met je team en andere afdelingen. Hybride werken is hierdoor niet bij elk bedrijf een optie. Meestal staat er in de vacature vermeld of dit wel of niet mogelijk is. Houd er bovendien rekening mee dat je soms op bezoek zal gaan bij klanten. Zo is het belangrijk om inspiratie op te doen, goed te overleggen met de klant en regelmatig je plannen te presenteren. Met je human skills zit het dus ook goed.
Een product ontwerpen of verbeteren doe je zeker niet alleen. Zo werk je als industrieel ontwerper meestal in een team. Het team bestaat zowel uit andere industrieel ontwerpers als uit andere collega's van de research & development afdeling. Daarnaast werk je samen met de andere afdelingen van het bedrijf. Denk hierbij aan de productieafdeling, maar ook aan de marketingafdeling. Expertise samenbrengen met creatieve ideeën en zo de beste resultaten realiseren, is een belangrijk onderdeel van jouw werk.
Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:
Een industrieel ontwerper houdt zich bezig met het ontwerpen of verbeteren van producten of productieprocessen. Van openbare ruimte tot aan verpakkingsmateriaal: wat je precies ontwerpt of verbetert is afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt.
Als beginnend industrieel ontwerper verdien je gemiddeld €34.380 per jaar. Dit salaris stijgt snel als je meer werkervaring hebt. Daarnaast bieden veel bedrijven interessante secundaire arbeidsvoorwaarden.
De opleidingen industrieel ontwerpen en werktuigbouwkunde komen grotendeels overeen. Het verschil zit hem met name in het feit dat werktuigbouwkunde zich meer richt op het ontwikkelen van technologieën en de impact op de techniek. Bij industrieel ontwerpen draait het om het toepassen van nieuwe technologieën en de impact op de mensen en samenleving (Bron: TU Delft).
Het profiel dat het beste aansluit bij de opleiding tot industrieel ontwerper is Natuur en Techniek. Mocht je een andere richting hebben gekozen, volg dan wiskunde B en natuurkunde als extra vakken.
Check onze vacatures voor industrieel ontwerpers of neem contact op.