De flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt meer en meer gereguleerd door de overheid: te veel professionals zijn onzeker over hun inkomen en dragen risico’s, bijvoorbeeld omdat ze als zzp’er niet verzekerd zijn voor ziekte. Lees hier hoe de flexibilisering van de arbeidsmarkt gereguleerd wordt.
Flexibilisering van de arbeidsmarkt betekent dat steeds meer professionals flexibele contracten hebben, in plaats van een vaste arbeidsrelatie. Denk hierbij aan professionals met een tijdelijk contract, oproepkrachten, uitzendkrachten, interimmers, freelancers en zzp’ers.
Om een toekomstbestendige arbeidsmarkt te realiseren, gaat de overheid deze contractvormen steeds meer reguleren. Door het verschil tussen vaste en flexibele contracten te verkleinen, moeten professionals meer zekerheid krijgen. Dat is een mogelijke beperking voor de wendbaarheid van organisaties. Daarom onderneemt de overheid naast deze maatregelen ook stappen om ervoor te zorgen dat organisaties voldoende wendbaar blijven.
De Nederlandse arbeidsmarkt is de afgelopen decennia enorm geflexibiliseerd. Tussen 2006 en 2021, in 15 jaar tijd, verdubbelde het aantal professionals met een flexibele arbeidsrelatie.
Om de flexibilisering van de arbeidsmarkt te reguleren, neemt de overheid de komende jaren maatregelen. Voor ontflexibilisering van de arbeidsmarkt wordt ingezet op duurzame arbeidsrelaties en een gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen. Lees hier hoe de overheid dit aanpakt:
Duurzame arbeidsrelaties worden de komende jaren gestimuleerd met maatregelen voor bepaalde contractvormen en een arbeidscommissie:
Om meer zekerheid te bieden aan professionals met flexibele contracten:
Verdwijnen oproepcontracten en min-max-contracten in hun huidige vorm en worden die vervangen door basiscontracten, zodat er meer werkzekerheid en roosterzekerheid komt;
Worden uitzendcontracten verder gereguleerd om de positie van uitzendkrachten te verbeteren;
Moeten de arbeidsvoorwaarden voor flexwerkers straks tenminste gelijkwaardig zijn ten opzichte van de werknemers die direct in dienst zijn;
Wordt de pauze in de keten te geschrapt, om opeenvolgende tijdelijke contracten (draaideurflex) tegen te gaan. Om seizoenswerk toch mogelijk te maken, wordt een aparte regeling onderzocht.
Om de toegang tot het recht te verbeteren, wordt een arbeidscommissie opgesteld. Op die manier wordt het voor flexwerkers makkelijker om een beroep te doen op hun rechten.
Om een gelijker speelveld te creëren tussen werknemers en zelfstandigen, neemt het kabinet de volgende maatregelen:
Om een gelijker speelveld te creëren tussen contractvormen, komen onder andere:
een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen;
mogelijkheden pensioen op te bouwen voor zelfstandigen;
beperking van de zelfstandigenaftrek.
Door collectief onderhandelen voor flexwerkers mogelijk te maken, wordt hun rechtspositie versterkt. Bovendien krijgen zzp’ers een steviger plek in de SER.
Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, wordt hier strenger op gecontroleerd. Daarnaast biedt de overheid straks meer duidelijkheid over de vraag of werk gedaan moet worden door een werknemer of verricht mag worden door een zelfstandige.
Op dit moment is de arbeidsmarkt niet futureproof. Om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken, is het cruciaal dat die verandert. Naast maatregelen voor ontflexibilisering van de arbeidsmarkt, wordt ingezet op wendbare organisaties en altijd uitzicht op nieuw werk.
Lees alle maatregelen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt
Flexibilisering van de arbeidsmarkt betekent dat steeds meer professionals flexibele contracten hebben, in plaats van een vaste arbeidsrelatie. Denk hierbij aan professionals met een tijdelijk contract, oproepkrachten, uitzendkrachten, interimmers, freelancers en zzp’ers. Lees hier welke maatregelen de komende jaren genomen worden op flexibilisering van de arbeidsmarkt terug te dringen.
Voor ontflexibilisering van de arbeidsmarkt wordt ingezet op duurzame arbeidsrelaties en een gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen. Lees hier wat die maatregelen precies inhouden.